Параноя на продуктивността

Параноя на продуктивността

Параноя на продуктивността

Ако работите дистанционно, може да не сте в полезрението на мениджърите, но определено не напускате мислите им. Ръководителите често си мислят, че хората, работещи от вкъщи, гледат телевизия или се занимават с него друго, докато работещите от разстояние се питат: „Как останалите могат да разберат, че работя?“.

Скорошно проучване на Microsoft потвърждава това разминаване в гледните точки, като 87% от служителите казват, че са продуктивни на работа, но само 12% от лидерите изразяват пълна увереност в това становище. Това разминаване може да доведе до „параноя на продуктивността“.

„Пандемията създаде малко чудовище от гледна точка на продуктивността, защото ни даде огромна възможност да се освободим от старите начини на работа“, казва Крис Грифитс, основател на компанията за софтуер за процеси и системи Open Genius и автор на „The Creative Thinking Handbook“

 „Комбинацията от дистанционна работа и работа в офиса, ако се използва правилно, може да бъде положителна, но всъщност нещата отидоха в обратната посока, защото в крайна сметка се имаме параноя от две гледни точки.“, добавя той.

Параноята на продуктивността се случва, когато хората изгубят от поглед важните неща, казва Грифитс. Повечето от нас определят продуктивността като свършване на повече работа за по-малко време. Резултатът от подобрената производителност е, че имате повече време за себе си и за вашето семейство, както и по-добър баланс между работата и личния живот.

„Проблемът е, че това е напълно погрешно схващане и ако тръгнете от тази гледна точка, сте обречени на провал“, казва Грифитс. „Производителността не означава да свършите повече за по-малко време; става въпрос за правене на правилните неща за по-малко време. Ако не сте в състояние да определите кои са по-важните неща, които трябва да направите, ще се окажете в този ужасен цикъл“, добавя той.

Ролята на технологиите

Предвид всички нови технологии и процеси би трябвало да наблюдаваме постепенен растеж по отношение на производителността, но това не е така. Всъщност Грифитс казва, че технологиите – особено инструментите за управление на проекти, които станаха критични по време на пандемията, всъщност допринасят за проблема.

„Софтуерът за управление на задачи е добър в улавянето на всичко. В началото това е страхотно, защото никога няма да забравите нищо. С течение на времето обаче множество задачи ви тласкат в реактивно състояние на мислене. Софтуерът вече ви контролира“, обяснява той

Освен това приоритетите често се променят с времето, а управлението на задачите не. Вместо да проучвате дали дадена задача си струва да бъде изпълнена, вие просто преглеждате списъка със задачи и започвате да ги изпълнявате, казва Грифитс.

Как да подобрим продуктивността

Стъпка номер едно, която трябва да предприемете, за да подобрите продуктивността, е да отделите време за размисъл и почивки в графика си. „Няма да реагирате на никакви външни влияния или на вашия софтуер за управление на задачи. В тези откъси от време дори не трябва да отговаряте на обаждания от шефа. Това е време, в което да позволите на вашия им да разгледа различни въпроси, предизвикателства, проблеми и възможности, пред които в момента сте изправени“, категоричен е Грифитс.

По думите му бизнес проблемите не могат да бъдат решени с хипер фокус. „Това започва да ограничава способността на мозъка ви да свързва повече точки заедно. Мозъкът се нуждае от свободата да тръгне в различни посоки, за да намери решения и резултати“, обяснява той.

Ролята на лидерството

Грифитс смята, че организациите се нуждаят от лидери, които са отворени за отдалечаване от предпандемичните практики. Вместо да ценят изчистването на всички задачи от списъка за управление на задачите, те трябва да си задават въпроса дали си заслужава служителите да изпълняват дадена задача, дали тя е важна за отдела и компанията като цяло.

„Старите начини за управление на организация – лидерство отгоре надолу и микроменджмънт, вече не работят. В този свят нещата се случват твърде бързо и трябва да цените хората за това, в което са най-добри, като използвате ума им и предлагате работещи решения за бъдещето“, казва Той.

Добрите лидери ще знаят, че отделянето на време за почивка и размисъл е полезно по две причини. Първо, тези паузи помагат на хората да се презаредят с енергия. „Когато можете да се откъснете от тази фокусирана производителност, вие се откъсвате от това да бъдете този автономен робот, който само изпълнява задачи“, казва Грифитс.

Второ, те създават това, което Грифитс нарича „синдром на празен ум, зает мозък“. „Когато позволите на ума си да се скита и да мечтае, по-голяма част от мозъка ви се активизира. Можем да видим това чрез използване на ЯМР скенери. Така позволявате на областите на мозъка, свързани с паметта, също да се включат в решаването на проблеми“, обяснява той.

……………………..

Стефани Воза за FastCompany.com

Превод и редакция: Георги Георгиев

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ