Тъмната страна на навиците

Тъмната страна на навиците

Навиците са градивните елементи на продуктивността. Те ви помагат без усилие да преминавате през деня си, постигайки това, което искате да направите. Прекомерното разчитане на тях обаче може да има цена.

„Навиците и рутините са много ефективни за създаване на комфорт в иначе хаотичното ни съществуване“, казва Джоди Уелман, автор на „You Die Only Once: How to Make it to the End with No Regrets“. „Това, че сме много заети с настоящето  ни помага да избегнем суровата реалност, че по-късно нещата може да не се случат така, както сме се надявали“, добавя тя.

Първоначално, фокусирането върху оптимизирането на навиците ви кара да се чувствате добре, защото ще бъдете продуктивни в краткосрочен план. И тук идва част от риска - в средносрочен и дългосрочен план, обяснява Уелман.

„Искаме да бъдем по-ефективни във всички неща, които ни водят до тази обетована земя на щастие. Но рутините, на които се поддаваме, в крайна сметка рутинизират живота ни до степен, в която стават ежедневни и им липсва спонтанност“.

Как да разберете, че е време да се отървете от някои навици

Уелман препоръчва да търсите предупредителните знаци, като например усещането, че една различна версия на живота ви може да е малко по-интересна или вълнуваща.

„Понякога това идва като шепот“, казва тя. „Можем да се сравняваме с други хора, което обикновено е ужасяващо начинание, особено в социалните мрежи. Но може да има и градивен ефект. Може би виждате приятеля си да отива на концерт в парка, но сте избрали да останете вкъщи, защото имате важна задача за вършене“.

Друга улика, че е време да се откажете от даден навик, е когато хората в живота ви предложат да го направите. „Може би имате приятел, който казва:„ Хей, трябва малко да промените нещата “, казва тя. Това може да е индикация, че други хора виждат потенциала за повече жизненост във вас.

Трети показател е силната зависимост от това да останете в зоната си на комфорт. Уелман препоръчва да станете любознателни. Запитайте се: „Този комфорт допринася ли за живота ми или го влошава?“

„Може би не днес, но ако си представите да правите това нещо след седем месеца, това ще ви накара ли да се почувствате така, сякаш сте живели живота си и сте имали преживявания, с които се гордеете? Или това ще ви накара да почувствате малко съжаление?“, пита тя.

Поставете навиците си под въпрос

Пълният отказ от навиците би направил живота ви ненужно сложен и безпорядъчен, но твърде много структура и процес могат да създадат живот, напомнящ на филма „Омагьосан ден“.

„Не съм доволна просто да намеря някаква средна ситуация, защото тогава се чувстваме донякъде доволни от себе си и казваме: „Имам навици, които работят за мен“, казва тя. „Когато чувстваме, че навиците работят за нас, наша работа е да забележим къде ни служат и къде ни задушават. Всеки път, когато имате навик, има риск той да ви задуши“, казва Уелман.

Новостта е основна психологическа потребност - такава, на която не обръщаме достатъчно внимание с цената на това да се чувстваме добре днес.

„Получаваме бърз удар на допамин, когато управляваме рутината си днес. Но ние не разглеждаме по-голямата картина: изпитах ли живот тази седмица? Чувствах ли се жив през последния месец? Имах ли интересно или завладяващо преживяване, което разпали креативността и ми помогна да бъда още по-продуктивен на работа? Това притъпява ръбовете в живота ни и ни лишава от жизненост“, обяснява Уелман.

Защо е важно да внесете разнообразие в живота си

Въпреки че отказът от навици може да бъде неудобен, защото ви принуждава да се промените, обезпокояването, което чувствате, може да бъде катализаторът към по-добър живот

 живот на жизненост. „За мен това е знак за растеж. Това е знакът, че тук се живее живот“, категорична е Уелман.

Животът, основан изцяло на навици, ни напомня за цитата на автора Робин Шарма: „Не живей една и съща година 75 пъти и я наричай живот.“ Ако запазите статуквото на вашите навици, може да погледнете назад към живота си и да осъзнаете, че сте били високо функциониращо зомби, работещо на автопилот, казва Уелман.

„В крайна сметка може да изпитате чувството, че сте пропуснали много интересни възможности, които само новостта и спонтанността могат да донесат“, казва тя. „Че сте пренебрегнали случайните моменти, които по ироничен начин могат да ви направят още по-продуктивен. Вливането на новост е отговорът“.

…………………………

Стефани Воза за FastCompany.com

Превод и редакция: Георги Георгиев

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Обискират имоти на Румен Гайтански - Вълка
Руската Белгородска област обяви извънредно положение заради продължаващите атаки от украинските сили
Малките предприятия с над 8 млн.лв. нетни приходи от продабжи подлежат на задължителен финансов одит
Българска авиокомпания ще изпълнява четири карго полета седмично от Китай до София
На днешната дата, 14 август. Рождениците днес
Язовирите пресъхват, от екоминистерството искат спешни действия за осигуряването на питейна вода
Съдът прибра три суперлимузини от луксозния автопарк на Румен Гайтански-Вълка
Броят на корабите с втечнен газ и насипно зърно през Панамския канал спадна наполовина заради сушата
„Туристите вече не идват“: Криза в крайбрежния туризъм в няколко региона на Италия
Иман Хелиф заведе дело срещу Х, Илон Мъск, Джоан Роулинг и Тръмп
Времето: Отново жълти и оранжеви кодове за много горещо време
Играта на сигурно - най-рискованата лидерска стратегия
Цитат на деня