Ето това е да умееш да се адаптираш!

Ето това е да умееш да се адаптираш!

Ето това е да умееш да се адаптираш!

Запознаването с идеята за адаптивност, както и умението да я увеличавате, е от ключово значение, за да ви помогне да напреднете в професията

Експертите по организация на работното място от известно време говорят за идеята за адаптивност. Факт е обаче, че в нашия непрекъснато променящ се свят, тази идея никога не е била по-уместна. На работното място, адаптивните хора имат способността уверено да се ориентират в променящите се обстоятелства – ценен актив, докато по света се опитват да измислят нови варианти за организация на работните дни. Но тази черта на характера не е просто нещо, което може да направи служителите по-ефективни. Адаптивността освен това може да подобри благосъстоянието на служителите, тъй като може да означава, че те са по-добре подготвени да се справят с промените.

Светът на труда е постоянно променяща се величина и не е изненадващо, че адаптивността се е превърнала в умение, което работодателите търсят. Проучване на Harvard Business School от 2020 г. показа, че 71% от 1500 ръководители от повече от 90 страни казват, че адаптивността е най-важното качество, което търсят в даден лидер в трудов колектив. А данните от проучване на McKinsey & Company от 2021 г. разкриват, че хората с опит в адаптивността са с 24%  по-голям шанс да бъдат наети.  За да процъфтявате на новото работно място днес – и да се откроявате пред работодателите, трябва да сте добре запознат с идеята за адаптивност и да се научите как да я укрепите и засилите. Това вече ще ви помогне да напреднете.

Какво е адаптивност?

Адаптивността не означава само да оцелееш при промяна, когато тя те сполети – това е устойчивост. Вместо това, казват експертите, за да бъдете наистина адаптивни, трябва да сте активно подготвени за промяна, дори да я защитавате и постоянно да добавяте повече способности към своя репертоар, така че вашият набор от умения да може да отговори на възникващите нужди. „Устойчивостта означава възстановяване“, казва Жаклин Браси, главен научен сътрудник по практики за работа с хора и организационни резултати в McKinsey & Company. Устойчивостта е важно умение, разбира се, но това не ви движи напред, казва Браси. За разлика от това, обяснява тя, адаптивността е свързана със „скок напред“. „Адаптивността означава, че сте надхвърлили простото устояване на предизвикателство и да сте в състояние да преуспеете отвъд него“, обяснява тя.

В днешните поколения адаптивността е много по-важна, отколкото преди

Често да бъдеш адаптивен не означава да реагираш на промяната, а да бъдеш проактивен катализатор за нея. Адаптивен изпълнителен директор, например, не би направил план какво да прави, ако производството и работата бъдат нарушени. А  по-скоро той би предприел активно развитие на компанията си преди кризата, като планира промяната. Един адаптивен служител, от друга страна – търговски сътрудник, например – може превантивно да избягва изпитаните методи. Вместо това той може да експериментира с нови технологии за насочване към купувачи, да научи различни техники за контакт и да се развива, така че когато нещата отидат към промяна, той да е готов. „Адаптивността не само ни помага да избегнем претоварването, но ни помага да бъдем креативни и да се възползваме от възможностите сред заобикилащ ни хаос“, обяснява Браси. По този начин адаптивността ви позволява да запазите спокойствие в криза при промяна, което означава, че е по-малко вероятно да вземете прибързано или принудително решение.

Как Covid-19 промени адаптивността

Идеята, че адаптивността е решаваща черта на работниците, не беше изкована в кризата с коронавируса. Тя е актуална отдавна. През 2019 г.  американският рисков инвеститор Натали Фрато обясни, че адаптивността е станава все по-важна, „защото светът се ускорява... всеки от нас е принуден да се бори с повече промени, откогато и да било друг път в човешката история“.

Голяма част от тази борба е и скоростта и обхватът на технологичните иновации през последните години. А те изискват от хората да усвояват нови умения с главоломна скорост.  Но – може би не е изненадващо – пандемията засили още повече значението на адаптивността. „Адаптивността е много по-важна сега, отколкото е била преди едно поколение“, казва Дори Кларк, консултант и помощник професор по обучение на ръководители в бизнес училището „Фукуа“ към университета Дюк в САЩ. „Промяната не е непременно лесна като цяло, но е управляема за повечето хора, ако действате само върху една променлива величина“, казва тя.

Но пандемията предизвика цялостно преразглеждане на начина, по който работим – изобилие от професионални, технологични и дори социални промени в един малък времеви прозорец, към който компаниите и работниците все още се приспособяват. „Когато има драстична промяна в очакванията или нормите, адаптивността се премества в челната част като основно умение. Сега трябва да изследвате новия терен много бързо, за да разберете, че нещата са се променили“, казва Кларк. „Трябва да имате желание и възможност да коригирате манталитета и поведението си, за да можете да участвате ефективно в тази нова реалност.“

Усъвършенстване на уменията

След като са преминали през глобална пандемия, някои работници може да приемат, че имат огромна адаптивност. Други, които са по-консервативни, може да си помислят, че не е възможно да променят тази част от характера си. Но всеки, който работи в това непрекъснато развиващо се време, може да се възползва от усъвършенстването на уменията си за адаптивност. А  и има много техники, които хората могат да приложат, за да го направят – дори и привидно най-неподатливите.  Ключова стъпка е да се съсредоточите върху излизането от вкоренени навици, модели и подходи. Браси предлага да замените различните си нагласи по подразбиране, към които често се връщаме в моменти на промяна, с по-любопитни алтернативи. „Наричаме ги нагласи за „защита“ срещу „учене“, казва тя. „И двете могат да бъдат добри, и двете могат да бъдат уместни, но нагласите за защита не ви помагат, когато трябва да направите нещо ново, когато трябва да сте креативни и иновации.”

Може, например, да мислите, че знаете правилния начин да направите нещо, защото го правите по определен начин от години – това е защитно мислене. Но когато се запитате дали това е най-добрият начин или дори опитате различен подход, можете да насърчите по-любопитна перспектива, която досега не сте забелязвали. „Желанието да учиш и желанието да реагираш на променящите се обстоятелства е това, което ти позволява да продължиш да бъдеш успешен“, казва Кларк, „а не просто да бъдеш човекът, който размахва юмрук към небето.“ 

Адаптивността означава, че сте надхвърлили простото приемане на предизвикателство, за да преуспеете отвъд него, обяснява Браси. На много основно ниво това може да означава промяна на малки аспекти от начина, по който работите, за да включите нови елементи в рутинната си дейност.

Доброволното приемане да водите презентация може да е ужасяващо в началото, но също така може да отключи следващото стъпало на вашата кариерна стълбица. Да опитате два дни в офиса, вместо пет, или три, вместо нито един, може да е неудобно в началото, но също така може да разкрие вашата идеална работна седмица.

Браси също посочва възприемането на мисленето за растеж като начин да станете по-адаптивни. Тези с мислене за растеж вярват, че техните способности могат да се променят с времето, докато тези, които се придържат към фиксирано мислене, смятат, че са родени с присъщите им таланти. Така те подсъзнателно приемат, че ако нещо е твърде трудно, то не е правилното нещо за тях. Можете да започнете преминаването си към мислене за растеж, като активно напуснете зоната си на комфорт.

Не чакайте промяната да бъде наложена върху вас, потърсете нови методи или технологии, вижте как работят те, научете нещо ново, дори и да сте ужасени от това. Когато вземете решение, запитайте се какъв начин на мислене го е стимулирал. Ако сте били на автопилот, вижте дали можете да промените посоката. Браси вярва, че това ще ви помогне да изградите тези нагласи за учене и растеж и да упражните силите си за адаптивност. Така вече механизмите ви ще бъдат готови за работа, когато дойде друго важно събитие.

Изследване на компанията McKinsey показва, че усъвършенстването на адаптивността носи печалби. Служителите в една компания бяха снабдени с онлайн модули, предназначени да подобрят адаптивността им. Дори краткото излагане на материала, им помогна да видят значими нараствания в свързаното с адаптивността поведение, като умения за учене, емпатия и самосъзнание .

Отделно компанията McKinsey съобщава, че тъй като адаптивността действа като буфер срещу вредните фактори на работното място, служителите, участващи в обучение за адаптивност, изпитват значителни подобрения в благосъстоянието в сравнение с другите групи.  Тъй като работните места и работните практики продължават да се развиват, усъвършенстването на адаптивността може да оборудва служителите с инструментите, от които се нуждаят, за да „скочат напред“в промяната.  „Същността на адаптивността е да си с убеждението, че ако нещо се обърка, това не е смъртоносна рана. Става въпрос за разбирането, че с експериментален манталитет и нагласа може да намерите нещо по-добро“, обяснява Кларк.

Източник: BBC

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ