Случайните закономерности: 7 факта, които ще променят отношението ви към събитията в живота

Случайните закономерности: 7 факта, които ще променят отношението ви към събитията в живота

Случайните закономерности: 7 факта, които ще променят отношението ви към събитията в живота

Спомнете си най-важните събития в живота си? Бяха ли те планирани или такива, които се случиха само поради късмет, случайност или стечение на обстоятелствата?

Всеки човек ще разкаже поне една история, в която неочаквано се е случило или нещо хубаво, или нещо наистина ужасно. Как тълкувате такова събитие, когато си го спомняте? Приемате ли съдбата си? Смятате ли, че това събитие служи на някаква важна цел?

Може да сте решили да се преместите от една стая на къщата в друга, докато жонглирате с чашата си за кафе, лаптопа и телефона. Но въпреки всичките ви усилия, чашата се изплъзва от ръката ви и губите равновесие. Паднали сте и сте си изкълчили глезена. Часове по-късно сте в гипс и ще трябва да ходите с патерици през следващите няколко седмици.

Може би ще видите скрит смисъл в това. Например, седейки в болницата в очакване на помощ, срещнахте човек, който познава ваш приятел, с когото не сте общували дълго време. Вдъхновен от желанието да се свържете, вие отново установявате контакт - стъпка, която не бихте се осмелили да направите при други, различни обстоятелства. Върна ли ви съдбата при човека, който някога е бил толкова важен за вас?

Два фактора, влияещи върху възприемането на случайността

Случайни събития в живота се случват навсякъде и по всякакъв начин. Карл Тейген и Алф Бер Кантен от университета в Осло предполагат, че самата им непредсказуемост ги прави изключително отблъскващи. Хората предпочитат да знаят какво ги очаква, защото „предсказуемите събития добавят стабилност и ред в живота ни“. Ето защо обръщате толкова много внимание на информацията за прогнозата за времето и задръстванията преди сутрешното пътуване до работното място. Склонност към прогнозируемост се наблюдава дори сред изследователите, които стават пристрастни поради това „и се колебаят да отворят кутията на Пандора от случайни събития“.

Може би тази нужда да се подреди хаосът кара хората да осмислят зигзагообразната природа на събитията от реалния живот. Вие сте склонни да мислите, че нараненият глезен е резултат от грандиозна схема за възстановяване на връзката със стар приятел. Ако се замислите върху последователността от събития и преживявания в живота ви, колко такива смислови ситуации вече са били използвани, за да се излезе с относително последователна история? И което е по-важно, защо тези събития първоначално изглеждат случайни?

Въпросът изглежда очевиден, но според норвежкия екип от учени събитията, които най-често изглеждат случайни, се случват внезапно или „като гръм от ясно небе“. Времевите рамки също имат значение. Тейген и Кантен твърдят, че началото изглежда по-случайно, отколкото края.

След тестване на тези фактори в поредица от седем експеримента (онлайн и върху студентски упражнения, авторите разработиха сценарии, които се различават по внезапност и времева рамка.

Ето един от свързаните с времето тестови стимули:

Представете си, че ви разказват за две студентки, Еви и Елън, които са приятелки от няколко години. Кое от тези две твърдения изглежда по-вероятно?

А. Еви и Елън станаха приятелки съвсем случайно.

В. Еви и Елън не станаха приятелки случайно.

Кой вариант избрахте? Ако е вариант А, вие сте получили същия резултат като 61% от извадката. Това подкрепя идеята, че началото на едно събитие изглежда е резултат от случайност.

Сега прочетете останалата част от сценария

Еви и Елън вече не са приятелки. Кое от тези две твърдения изглежда по-вероятно?

А. Приятелството приключи съвсем случайно.

В. Приятелството не приключи случайно.

Ще се изненадате ли, че огромното мнозинство (81%) са избрали вариант В? Припомнете си, че в условията не беше казано нищо за причините за прекъсването на приятелските отношения. Но хората, а може би и вие, виждате края като развитие на началото, дори случайността да играе роля в крайния резултат. Може би Еви е претърпяла ужасен инцидент и краят няма нищо общо с връзката им.

Добавяйки изненади към уравнението, норвежките изследователи помолиха хората да оценят вероятността от подобни сравнения:

Кое от тези твърдения смятате, че се отнася за неочакван старт на кариерата?

А. Кариерата ми на технически консултант започна съвсем случайно.

В. Кариерата ми на технически консултант не започна случайно.

Според проучването 75% от извадката са избрали вариант А, което предполага, че това внезапно начало е резултат от щастлив инцидент.

Седем факта, които трябва да имате предвид, когато преосмисляте траекторията на живота

Факторите внезапност и време бяха същността на изследването, проведено в университета в Осло. Авторите предоставиха и други интригуващи факти, които ще ви помогнат да погледнете собствения си житейски опит от нова перспектива:

Факт 1: Финалите не изглеждат случайни, но началото изглежда.

Началото е отговорно за последващите събития, но когато нещо свърши, си мислиш, че знаеш какво го е предшествало и губиш възможността да влияеш на потенциалната случайност.

Факт 2: Началото на събитията изглежда случайно, защото е по-забележително от края. Началото привлича вниманието повече от края, поради което смятате събитието за случайно.

Факт 3: Има разлика между късмет и случайност.

Най-вероятно ще сметнете за съвпадение, ако някое не много важно събитие се случи без причина. Но нараняването на глезена ще бъде вписано в графата като лош късмет поради значението му, въпреки че това е просто нещастно съвпадение - да си на неподходящото място в неподходящото време.

Факт 4: Можете да придобиете важни знания без усилия

Това е прекрасно наблюдение. Помислете колко умения сте придобили случайно. Може би случайно сте разговаряли с някой, който ви е предложил как да разрешите скучен всекидневен проблем. Случайността понякога носи ползи по най-неочаквани начини.

Факт 5: Понякога случайността е просто забавна

Случайността понякога е не само информативна, но и забавна. Хората обикновено не харесват случайността, но авторите отбелязват, че „случайността е хедонично привлекателна“. Защо иначе хората ще гледат спорт?

Факт 6: Възможно е това да не е случайност, а дори късмет

Спомняйки си за ранения си глезен, го приемаш като лош късмет, но по-скоро е „вероятно“, като се има предвид колко разсеян си бил от предметите, които се опитваш да преместиш и да балансираш с тях. Може би едно случайно начало е просто продължение на вече съществуващи закономерности.

Факт 7: Хората предпочитат да мислят за трансформациите в живота като начало.

При един експеримент изследователи от университета в Осло установиха, че когато имат избор, хората предпочитат да третират живота като поредица от нови глави, а не като непрекъснати закономерности.

Готови ли сте да преосмислите ролята на случайността в живота си?

Тейген и Кантен отбелязват, че „всички събития имат причини и са смислено подредени в собствена мрежа от връзки“, някои от които са случайни, а други не. Но тъй като е лесно да се мисли от гледна точка на фрагменти, а не на преходи (факт №7), струва си да направите крачка назад и да потърсите по-широките теми, които определят моделите в живота ви.

Съставяйки този мисловен експеримент, започнете със събития, които изглеждат случайни, но всъщност отразяват друг основен процес, „непланирани социални взаимодействия в историята на човека“, които „определят неговите или нейните житейски траектории“. Вървиш по улицата и завиваш надясно вместо наляво. Срещате любовта на живота си, създавате семейство и така нататък....

Преди да започнете да поставяте под въпрос всяка стъпка с това осъзнаване, забележете някои по-големи закономерности. Защо зави надясно, а не наляво? Имаше ли нещо отдясно, което привлече вниманието ви? Може би сте забелязали любимия си музикален магазин там или може би просто сте харесали пейзажа?

Помислете за техническия сътрудник, който изглежда е получил работата случайно. Може би нещо го е принудило да получи необходимото образование, което му е позволило да заеме тази позиция? Случвало ли ви се е това?

Преди да позволите на случайността или късмета да ви накарат да мислите, че целият живот е поредица от случайни събития, обърнете внимание на логиката, която се крие зад посоката на живота. Това ще го изпълни и ще му придаде повече смисъл.

Източник: Psychology Today

Превод и редакция: Стоян Сираков

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ