Защо „Следвай страстта си“ не е най-добрият съвет

Защо „Следвай страстта си“ не е най-добрият съвет

Независимо дали е от близък човек или от оратор на церемония по дипломиране на студенти, младите хора често чуват съвета: „Следвай страстта си“. На тях им се казва:  „Намерете си работа, която ви харесва и няма да работите и ден в живота си“.

Въпреки че е звучи добре на теория, Джон У. Мичъл, автор на „Fire Your Hiring Habits: Building an Environment That Attracts Top Talent in Today’s Workforce“, казва, че този съвет е „глупост“.

„Повечето хора имат повече от една страст. Да знаеш коя да последваш може да е трудно. От друга гледна точка, много студенти може дори да не са в състояние да отговорят на въпроса: „Какво ви интересува?“ На много от тях им отнема от шест до осем години, за да завършат, защото не знаят какво искат да правят . Ако не знаете какво искате да правите, как можете да знаете коя е вашата страст?“, казва той.

Освен че не сте достатъчно конкретни, за да бъдете полезни, следването на вашата страст може да ви обрече на провал. Страстта не е равна на компетентността. В резултат на това е възможно вашата страст към нещо да ограничи кариерните ви възможности.

„Да кажем, че съм запален по гимнастиката. Висок съм 192 см, така че кариерата в гимнастиката вероятно не е добра идея, дори това да ми е страстта“, дава пример Мичъл.

Превръщането на вашата страст в работа също може да повлияе на начина, по който гледате на нея. Често интересите ви са такива, защото ви позволяват да се отдалечите от работата.

„Ако внезапно тази страст стане единственият начин, от който можете да изкарвате пари, това може да се превърне в тежък труд и да се чувства повече като работа, отколкото като страст“, обяснява Мичъл.

Следването на вашата страст също ви излага на риск от бърнаут. „Когато сте на работа, към която изпитвате интерес и страст, лесно можете да бъдете експлоатиран. Може да се изкушите да работите по 20 часа на ден. Работодателят ще каже: „Хей, това е фантастично. Плащам им почти нищо, а те работят като луди“, добавя той.

Може да е трудно да се върнете назад, след като сте създали прецедент, и може да се окажете обезсърчени и готови да напуснете.

Уменията са по-важни

Вместо да следвате страстта си, Мичъл препоръчва да следвате своята компетентност. Има по-голяма вероятност да успеете в кариерата си, когато имате правилните умения.

Ако не сте сигурни къде се крие вашата компетентност, Мичъл съветва да обръщате повече внимание на това с какво се справяте добре и с какво не. „Ако трябва да прекарате цяла нощ, опитвайки се да разберете математически задачи, вероятно не сте много добър в тази област. Но ако имате клас, в който сте успели да си напишете домашното без много стрес, тогава това вероятно е област, в която се справяте отлично“, обяснява той.

Можете също така да определите вашата компетентност чрез проба и грешка. „Това не са 40-те години на миналия век. Не е нужно да избирате кариера, в която да останете до края на живота си. Отидете и опитайте нещо. Ако не ви харесва, опитайте нещо друго“, съветва Мичъл.

След като разберете каква е вашата компетентност, вложете време и усилия в усъвършенстване и разширяването на вашия занаят. Продължете да се стремите към съвършенство. „Ако сте добри в математиката, може например да математическите модели за изкуствен интелект. Търсете начини да станете по-добри“, казва Мичъл.

След това потърсете възможности да приложите това съвършенство. „Когато правите нещо, в което сте компетентен и което се оценява от някой друг, той ще ви плаща сериозни суми за отличните резултати. Да накараш хората да те ценят е удовлетворяващо и в крайна сметка плаща сметките“, категоричен е той.

Следването на вашата компетентност вместо страст също облекчава натиска върху кариерата ви, казва Мичъл, като отбелязва: „Ако някой каже: „Следвай страстта си“, а вие нямате страст, можете да седите там и да се тревожите с месеци, че не знаете какво да правите. Вместо това намерете нещо, в което сте добри. Няма да е нужно да се тревожите толкова много за това и ще увеличите вероятността си за успех“.

…………………….

Стефани Воза за FastCompany.com

Редактор: Георги Георгиев

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ