Задава се технологична революция в здравеопазването

Задава се технологична революция в здравеопазването

До края на настоящото десетилетие ще станем свидетели на нова ера в здравеопазването, зад които ще стоят иновациите, информационните технологии и Big Data ("големите данни"). При това най-бурно ще бъде развитието в областта на онкологията, хематологията и персонализираната медицина. Това бяха основните теми в първото издание на форума "Мегатенденции в здравеопазването" проведен на 18. март 2016 г. в "София Тех парк". Организатори на събитието са "Новартис България", "Джуниър Ачийвмънт България", "София Тех парк" и SAP България.

Форумът започна с дискусия, посветена на взаимодействието между технологиите, медицината, социалните и демографските тенденции, които предопределят бъдещите мащабни промени в здравеопазването. В нея взеха участие мениджърът в "Прайс Уотърхаус Купърс" Светлин Кръстанов, изпълнителният директор на "Джуниър Ачийвмънт България" Милена Стойчева, директорът на "София Тех парк" Елица Панайотова, както и предприемачът и изпълнителен директор на инвестиционната компания BDC Кирил Петков. Модератор бе журналистът Асен Григоров. Основни теми в дискусията бяха нарастващата роля на мобилните технологии в опазването на здравето и увеличаващото се разпространение на хроничните заболявания.

Интерес предизвика презентацията на Кирил Петков, който представи разработената от неговата компания BDC пробиотична хранителна добавка Proviotic, базирана на щам от "българската бактерия" Lactobacillus bulgaricus. Изследванията за ефективността на добавката срещу различни болестотворни микроорганизми се извършват от български медици в български научни институции. След това изследванията се валидират от учени от Harvard Medical School. Това осигурява международен авторитет за резултатите, като в същото време българските изследователи запазват интелектуалната собственост върху своите открития. Предприемачът подчерта, че българските медици изследователи са на световно ниво и че използваният модел на сътрудничество между бизнеса и науката работи успешно.

Във втората сесия на "Мегатенденции в здравеопазването" взе участие регионалният изпълнителен директор на SAP за Югоизточна Европа Румяна Тренчева. Тя представи плановете на компанията за развитието на технологиите в здравеопазването, като основният акцент бе върху приложението на Big Data и платформата SAP HANA.

Събитието завърши с три взаимно допълващи се презентации на специалисти в различни области - биохимикът Стоян Бичев от Националната генетична лаборатория, хематологът д-р Стефан Лозенов от Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания и онколога д-р Наталия Чилингирова от Специализираната болница по активно лечение на онкология, София. Тримата представиха различни аспекти от новите тенденции в персонализираната медицина и борбата с рака.

Форумът "Мегатенденции в здравеопазването" събра под един покрив над 300 участника от различни области. Сред тях бяха множество медици, фармацевти, студенти, ИТ експерти и предприемачи.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ