Технологии

Пускат влак между Виена и Будапеща, движещ се с 1300 км/час

Пускат влак между Виена и Будапеща, движещ се с 1300 км/час

Влак, който се движи с 1300 км/час, идва в Европа. Концепцията е на основателя на Tesla Елън Мъск и е за изграждане на „Хайпърлуп” - влак, пише The Telegraph.

Транспортната система ще свързва Братислава, Виена и Будапеща, като вече е получила одобрение от словашкото правителство.

Влакът ще превозва пътници по 56-километровото трасе от Виена до Братислава за по-малко от осем минути. Отсечката от Братислава до Будапеща с дължина 160 километра ще отнема 10 минути, а 240-километровото разстояние между Виена и Будапеща - по-малко от 20 минути.

Компанията зад концепцията - Hyperloop Transportation Technologies, вече планира изграждането на тестова отсечка в американския щат Калифорния, а това ще бъде първият й европейски проект.

„Хайпърлуп” в Европа ще скъси значително разстоянията и ще свърже градовете по безпрецедентен начин. Транспортна система от този вид ще предефинира концепцията за придвижване и ще подобри трансграничното сътрудничество в Европа,” казва Васил Худак, министър на икономиката на Словашката република. „Разширяването на „Хайпърлуп” ще доведе до повишено търсене за създаване на иновативни центрове в Словакия и в цяла Европа”, допълва Худак

Мъск представи „Хайпърлуп” през 2013 година като по-евтина алтернатива на железниците и други видове обществен транспорт, припомня „Фокус”. Той твърди, че линията от Лос Анджелис до Сан Франциско ще струва 6 милиарда долара - една десета от предложения скоростен влак, и ще намали времето за придвижване между двата града до половин час.

Влаковата система представлява отделни вагончета или капсули, които се движат в стоманена тръба в условия на вакуум. Всяка капсула се носи върху въздушен слой, което позволява да се движи с висока скорост. Според предварителните изчисления билетът за капсула с шест места би струвал приблизително 20 долара в една посока.

„Хайпърлуп” все още е концепция в експериментална фаза. В момента в Калифорния и Лас Вегас се изграждат тестови отсечки. Плановете предвиждат тестове на прототип на „Хайпърлуп” да започнат в края на 2016 година. Три компании се опитват да разработят прототип, като сред тях са и словашки партньори на Hyperloop Transportation Technologies.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ