7 признака, че са ви хакнали компютъра

7 признака, че са ви хакнали компютъра

7 признака, че са ви хакнали компютъра

Откакто съществуват, компютърните вируси извървяха дълъг път на развитие. Ако едно време авторите им ги пишеха за развлечение, за да демонстрират знания и умения, днес те все по-често служат за конкретни цели – кражба на пароли, изпращане на спам, създаване на ботнетове и т.н.

Заразата може да седи в системата ви месеци наред и почти с нищо да не издава присъствието си, като същевременно извършва тъмното си дело. Затова е много важно да знаем основните признаци, че компютърът ни е хакнат с помощта на такава инвазивна програма.

1. Паролите ви са сменени

Ако получавате имейли, че паролите ви в определен сайт са били променени, а вие не сте правили нищо подобно, това е най-очевидният признак за опит за пробив или дори за успешен такъв. Най-добрата защита е веднага да активирате авторизирането на две нива при вход във всички сайтове, където това е възможно (например Facebook). Така, освен паролата, ще може да удостоверявате самоличността си например със специален код, който се изпраща на личния ви телефон. 

2. Браузърът ви е променен

Включвате го и изведнъж виждате нови панели за инструменти или друга стартова страница. Това може да е следствие от свалянето на ново приложение – днес дори най-уважаваните софтуерни разработчици прегрешават с такива добавки. Обаче може да е и признак, че в системата ви е проникнал вредоносен код. Спомнете си какво сте даунлоудвали наскоро и дали промените не са предизвикани от вече така често срещания „допълнителен софтуер” като рекламните браузърни ленти.

3. Необичайно поведение на системата

Всичко странно, което не можете да си обясните, е сигнал да наострите вниманието си. Например, ако видите, че е била инсталирана нова програма, за което не знаете нищо. Или при стартирането на компютъра за секунда се появява и веднага изчезва черният прозорец на текстови интерфейс.

В такъв случай първо трябва да проверите дали няма проблеми при стартирането на системата. За това има много инструменти, като например популярният CCleaner. Може да използвате и вградения системен инструмент msconfig.

4. Пренасочване към странни сайтове

Ако всеки път при въвеждане на търсене не попадате в обичайния Google или Yahoo, а на някакви рекламни страници, ако навсякъде ви преследват изскачащи прозорци, това е признак за заразяване с вируса DNSChanger. Епидемията му донякъде вече отшумя, но се срещат и нови модификации. Тази програма ви „пробутва” страниците на рекламодателите си и може да блокира обновленията на антивирусната ви програма.

5. Нов антивирус или системен оптимизатор

Някои сайтове (обикновено такива с по-сенчеста репутация) ви шокират с обяви за заразяване с вирус и веднага ви предлагат да инсталирате „най-надеждната антивирусна програма”. Така се разпространяват и фалшивите системни оптимизатори и ускорители.

Ако сте се поддали и сте свалили такава програма, смятайте, че компютърът ви вече е заразен. Фалшивият антивирус може да имитира дейност и дори да пуска рапорти за обезвреждане на зловредни програми, но реално самият той е такава.

6. Неочаквано се появяват нови приятели или съобщения

Ако броят на приятелите и харесаните страници в социалните ви профили се увеличи, това е сигурен признак за взлом. Много е възможно личните ви данни да са били откраднати и да бъдат използвани за разпращане на спам. Не по-малко подозрителен признак са и съобщенията и статусите в социалните мрежи, каквито не сте писали.

7. В профила ви е влизано от непознато устройство

Някои сайтове, особено такива, в които се съхранява лична информация, имат система за оповестяване, когато в профила ви е влизано от непознато устройство. Такава опция се предлага и от Facebook. В Gmail пък можете да проверите тази информация направо в основния прозорец, долу вдясно. Никога не игнорирайте тези известия и веднага сменете паролата си, ако ги получите.

Решението

Ако сте забелязали един или повече от тези сигнали, вероятно компютърът ви е станал жертва на успешна хакерска атака. Това не е повод за паника и в повечето случаи всичко може да се поправи.

  • Изтрийте всички програми, които не използвате или не познавате.
  • Инсталирайте известна и препоръчана антивирусна програма. Много производители пускат „леки” безплатни версии, които стават за бързо лечение на проблема.
  • Променете интернет настройките си за използване на една от допълнителните DNS услуги. Например OpenDNS или Google DNS.
  • Променете паролите на всичките си профили, на първо място – на пощата и в социалните мрежи. Проверете списъка с интернет приложения, които имат достъп до данните ви в Twitter, Facebook, Google+.
  • Върнете браузъра си към дефолтните настройки. 

LifeHacker

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ