Alphabet се похвали с второ поредно тримесечие на печалба в звеното за облачни услуги

Alphabet се похвали с второ поредно тримесечие на печалба в звеното за облачни услуги

Акциите на Alphabet се повишиха с около 7% в търговията след работно време, след като компанията отчете по-добри от очакваните приходи и печалба за второто тримесечие на годината, водени от растежа в нейното звено за облачни изчисления, предаде Си Ен Би Си.

Приходите през второто тримесечие са нараснали със 7% до 74,6 милиарда долара, което е над прогнозираните приходи от 72,82 млрд. долара, сочат данни на Refinitiv. За четвърто поредно тримесечие компанията майка на Google отчете едноцифрен ръст, тъй като разходите за дигитална реклама намаляват, което отразява опасенията за икономиката. Анализаторите не очакват растежът отново да достигне двуцифрени стойности до четвъртото тримесечие.

Компанията също така отчете нетна печалба от 18,37 млрд. долара, или 1,44 долара за акция. През същото тримесечие на предходната година Alphabet регистрира печалба от 16 млрд. долара, или 1,21 долара за акция.

Преди движенията след работното време, акциите на Alphabet бяха поскъпнали с 47% от началото на годината, като за сравнение ръста на S&P 500 за периода е 19%.

Приходите в облачното звено на Google, което включва инфраструктурни и продуктивни приложения, се увеличиха с 28%. Подразделението, което излезе на печалба на оперативна база през първото тримесечие, отчете оперативна печалба от 395 млрд. долара през второто. През същия период на миналата година компанията регистрира загуба от 590 млн. долара в това подразделение.

Приходите от реклами на Google са нараснали с 3,3% до 58,14 млрд. долара спрямо 56,29 млрд. долара миналата година. Рекламите в YouTube надминаха очакванията на анализаторите, достигайки 7,67 млрд. долара спрямо 7,34 млрд. долара предходната година.

Приходите на Google от „търсене и други“ се повишиха до 42,63 млрд. долара, което е малко повече от миналата година.

Alphabet също съобщи, че Рут Порат, финансовият директор на компанията, ще напусне тази позиция след осем години на поста, за да поеме новосъздадената позиция на президент и главен инвестиционен директор. Порат ще остане финансов директор, „докато компанията търси и избира нейния наследник“, се казва в прессъобщението. Новата й роля ще включва надзор на портфолиото Other Bets, което включва бизнеса за автономни автомобили Waymo и звеното за науки за живота Verily. Това подразделение отчете 48% ръст на приходите до 285 млн. долара. Дивизията обаче е на загуба от 813 млн. долара за същия период.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ