Технологии

Amazon купува производителя на прахосмукачки роботи Roomba за 1,7 млрд. долара

Amazon купува производителя на прахосмукачки роботи Roomba за 1,7 млрд. долара

Amazon купува производителя на прахосмукачки роботи Roomba за 1,7 млрд. долара

Американският гигант в онлайн търговията на дребно Amazon купува компанията iRobot за 61 долара на акция в сделка изцяло в кеш, която оценява производителя на прахосмукачки роботи Roomba на 1,7 млрд. долара, предаде Си Ен Би Си.

Сделката ще задълбочи присъствието на Amazon в сферата на потребителската роботика. Amazon направи смела крачка в сектора миналата година с придобивката на домашния робот Astro – устройство за 1449,99 долара, което е оборудвано с дигиталния асистент Alexa и може да следва потребителите в техните домове. Основната от Джеф Безос компания също така предлага набор от интелигентни домашни устройства, като smart звънци, както и гласово активирани термометри и микровълнови печки.

„В продължение на много години екипът на iRobot е доказал способността си да преоткрива начина, по който хората почистват с продукти, които са невероятно практични и изобретателни Клиентите обичат продуктите на iRobot и аз съм развълнуван да работя с екипа на iRobot, за да изобретяваме начини за чистене, които правят живота на клиентите по-лесен и по-приятен“, коментира Дейв Лимп, старши вицепрезидент на отделът за хардуерните устройства на Amazon

Това е четвъртата най-голяма сделка в историията на Amazon след закупуването на веригата за хранителни стоки Whole Foods за 13,7 млрд. долара през 2017 г., покупката на филмовото студио MGM за 8,45 млрд. долара миналата година и придобиването на бутиковия доставчик на първична медико-санитарна помощ One Medical за 3,9 милиарда долара, обявено миналия месец .

iRobot, основана през 1990 г. от експерти по роботика от Масачузетския технологичен институт, е най-известна с производството на Roomba – прахосмукачка робот, пусната на пазара през 2002 г. Компанията също така представи роботизирани мопове и почистващи препарати за басейни.

Amazon купува iRobot в момент, когато производителят на роботи е изправен пред силни насрещни ветрове. Компанията отчете резултати за второто тримесечие в петък, които показват 30% спад на приходите в сравнение с предходната година, които се дължат главно на „неочаквани намаления на поръчки, забавяния и откази“ от търговци на дребно в Северна Америка и Европа, Близкия изток и Африка.

iRobot стана любимец на инвеститорите по време на пандемията от COVID-19 през 2020 г. и 2021 г., тъй като потребителите прекарваха повече време у дома и купуваха прахосмукачки роботи, за да поддържат домовете си чисти. Бизнесът обаче страда от проблеми с веригата за доставки през последните тримесечия.

iRobot каза, че ще съкрати около 140 служители, или 10% от работната си сила, тъй като е изправена пред растящи разходи и намаляващи приходи.

Изпълнителният директор на iRobot Колин Енгъл ще продължи да управлява компанията след приключване на сделката. Сделката ще се нуждае от одобрението на регулаторите и акционерите на iRobot.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ