Японска компания предлага полет в стратосферата в капсула с балон

Японска компания предлага полет в стратосферата в капсула с балон

Космическите пътувания са колкото привлекателни, толкова и недостъпни за масовия потребител по чисто икономически причини. Но Япония изглежда е намерила компромисно решение. Местната компания Iwaya Giken предлага издигане на пътници на височина от около 25 000 метра, които оттам да наблюдават красотите на нашата планета. Цената на такова пътуване ще бъде приблизително 176 000 долара.

На пръв поглед сумата може да изглежда надценена. Но предвид факта, че пълноценен космически полет от SpaceX струва $55 000 000, а суборбитална екскурзия от Virgin Galactic струва $450 000, тази оферта започва да изглежда доста привлекателна. Въпреки това, в сравнение с летенето със самолет си остава значително повече. Ако някой планира редовно да се наслаждава на гледките към Земята, компанията е готова да продаде двуместна капсула за самостоятелни полети за 735 000 долара.

Компанита вече приема записвания и през октомври ще бъдат избрани първите петима желаещи за такъв полет. Стартът е планиран за декември от остров Хокайдо, а програмата на полета включва двучасово изкачване до прогнозната височина и престой там за един час. След това капсулата и пътниците ще се спуснат на повърхността на морето, където вече ще ги чака спасителен кораб. Самата капсула изглежда надеждна и удобна и за 60 минути на споменатата височина можете не само да се възхищавате на космическите гледки до насита, но и да правите страхотни снимки.

Глобалните тенденции в космическия туризъм показват, че именно стратосферните полети с балон ще бъдат най-търсени през следващите години. Няколко компании вече работят, за да започнат да предлагат тази опция на своите клиенти. Японската Iwaya Giken е буквално на крачка от това и има реални шансове да стане първа в света.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ