Apple ускорява производството на iPhone 14 в Индия

Apple ускорява производството на iPhone 14 в Индия

Apple ускорява производството на iPhone 14 в Индия

Тайванската компания Pegatron, която е един от производствените партньори на Apple, започна да сглобява iPhone 14 във фабрика в Индия, предаде Блумбърг.

Този ход прави Pegatron вторият подизпълнител на Apple, който произвежда iPhone 14 в страната, твърдят запознати източници, цитирани от Блумбърг, пожелали да останат анонимни.

Това се случва в момент, когато ключовият център за производство на iPhone Pro на Apple в китайския град Чжънчжоу беше блокиран от властите заради случаи на заразени с COVID-19. Тази ситуация постави в светлината на прожекторите дълбоката зависимост на Apple от Китай, въпреки че експанзията в Индия беше в съответствие с плановете за диверсификация, които вече са в сила, посочват източниците на Блумбърг

Foxconn започна да произвежда iPhone 14 в Индия през септември, само броени седмици след световната премиера на новия модел смартфон. Главният производствен партньор на Apple все още има ексклузивни права върху моделите iPhone Pro, които сглобява Чжънчжоу.

Фабриката на Pegatron в южния индийски щат Тамил Наду, в която работят повече от 7000 по данни от края на септември, започна да произвежда телефони iPhone 12 по-рано тази година. Pegatron обикновено получава поръчки за базовите модели на Apple.

Базираната в Купертино, Калифорния, Apple търси алтернативни производствени центрове на фона на търговската война между Вашингтон и Пекин и стриктното прилагане на политиката за нулев COVID  в Китай. В същото време Ню Делхи позиционира Индия като конкурент на производствената мощ на Китай. Едно голямо препятствие за изместване на повече производство извън Китай е, че по-голямата част от компонентите на iPhone все още се изграждат там и трябва да се доставят навсякъде, където се сглобяват устройствата, коментира старшият анализатор на Counterpoint Айвън Лам.

Всички най-големи тайвански доставчици на Apple – Foxconn, Pegatron и Wistron Corp., увеличиха капацитета за сглобяване на iPhone в Индия, насърчени от програмата за финансови стимули на премиера Нарендра Моди. Това също помогна за увеличаване на износа на iPhone от южноазиатската държава.

Apple за първи път започна да сглобява iPhone в Индия през 2017 г. чрез Wistron след дългогодишни усилия за изграждане на производствен капацитет в страната. И докато Индия е малък потребителски пазар за Apple в момента, страната с 1,4 милиарда жители предлага на американския гигант огромна свобода за растеж с нарастването на доходите и интернет свързаността.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ