Бил Гейтс: Изкуственият интелект може да убие Amazon и търсачката на Google

Бил Гейтс: Изкуственият интелект може да убие Amazon и търсачката на Google

Съоснователят на Microsoft Бил Гейтс вярва, че бъдещата водеща компания в областта на изкуствения интелект вероятно ще е създала личен дигитален асистент, който може да изпълнява определени задачи за хората, предава Си Ен Би Си.

Технологията ще бъде толкова радикална, че може да промени напълно поведението на потребителите.

 „Който и да спечели в надпреварата за личния асистент, това е голямото нещо, защото никога повече няма да отидете на сайт за търсене, никога няма да отидете на сайт за продуктивност, никога повече няма да посетите Amazon“, смята Гейтс.

Този все още неразработен ИИ асистент ще може да разбере нуждите и навиците на хората и ще им помогне да „прочетат нещата, които нямат време да прочетат“, каза Гейтс в понеделник по време на събитие на Goldman Sachs и SV Angel в Сан Франсиско, посветено на изкуствения интелект.

Гейтс каза, че има 50-50 шанс този бъдещ победител в областта на ИИ да бъде или стартиращ бизнес, или технологичен гигант.

„Ще бъда разочарован, ако Microsoft не е сред победителите. Но съм впечатлен от няколко стартиращи компании, включително Inflection“, каза той, визирайки Inflection.AI – стартъп, съоснован от на бившия изпълнителен директор на DeepMind Мустафа Сюлейман.

Ще отнеме известно време, докато този мощен бъдещ дигитален асистен стане готов за масова употреба, каза Гейтс. Дотогава компаниите ще продължат да вграждат така наречените генеративни ИИ технологии, подобни на популярния ChatGPT на OpenAI в собствените си продукти.

Гейтс също така обсъди усилията в областта на здравеопазването, свързани с работата му във фондацията „Бил и Мелинда Гейтс“, като каза, че изкуственият интелект ще ускори иновациите в тази сфера и ще доведе до по-напреднала разработка на лекарства.

Въпреки че човешкия мозък все още крие много загадки за учените, съоснователят на Microsoft вярва, че човечеството се доближава до създаването на полезни лекарства за лечение на болести като Алцхаймер, като изпитанията върху хора за новите лекарства вероятно ще се проведат след около 10 години.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ