Google: Свърша ерата на смартфоните

Google: Свърша ерата на смартфоните

Google: Свърша ерата на смартфоните

Ерата на смартфоните скоро ще приключи, твърди главният изпълнителен директор на Google Сундар Пичаи.

Те ще бъдат заменени от изкуствения интелект, вярва той.

„Много скоро няма да има нужда да разчитаме на мобилните джаджи за търсене на необходимата ни информация. Просто, става въпрос за промяна на приоритети”, обяснява той, цитиран от Wall Street Journal.

Живеем в свят, първото определение за който е мобилен, т.е. именно преносимите мобилни устройства са вещи от първа необходимост, но много скоро изкуственият интелект ще стане тази първа необходимост. Мобилните устройства, разбира се, няма да изчезнат, но ще ги използваме по съвсем друг начин, казва още Пичаи.

В Google са наясно с изкуствения интелект повече от всеки друг играч на пазара - самите когнитивни системи,  заложени в алгоритъма на търсачката са плод на продължителни разработки в тази област.

Отделно, си заслужава да се отбележи стремителния ръст на популярност  на мобилните асистенти. Пичаи казва, че отдавна се занимава с такива системи и прогнозира, че именно те ще се превърнат в база за промяна на приоритетите в областта на потреблението на информация.

За преки конкуренти на Google в тази област могат да бъдат смятани не само Microsoft и Apple, но и Amazon, разработваща едновременно две иновационни технологии: Alexa и Echo. Особено интересен е фактът, че „роботите” на Amazon могат да се ориентират във вашите желания и самостоятелно да извършват покупки, без изобщо да участвате в целия процес.

Неофициално, вървят слухове, че Google работи над проект, обединяващ преимуществата на различни типове изкуствен  интелект. Пичаи намеква, че именно Google ще направи революция на пазара на технологии.
 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ