Исландия предлага сгради от вулканична лава

Исландия предлага сгради от вулканична лава

Исландия предлага сгради от вулканична лава

От древни времена изригващата вулканична лава се възприема от хората като ужасно природно бедствие, което унищожава човешкото битие. Милиони тонове лава изтичат неконтролируемо от кратерите на стотици активни вулкани в нашевреме, като продължават да дават отражение върху релефа на Земята. 

Исландската архитектка Арнхилдур Палмадотир предложи напълно нова, необичайна концепция за използването й като строителен материал. Всъщност служителите на ръководената от нея компания SAP, специализирана в разработването на нови строителни технологии, като цяло просто намериха достойно приложение за най-стария строителен материал на нашата планета.

Според Палмадотир, втвърдената лава е здрав строителен материал, който може да се използва за създаване на основи и стени за сгради. Разбира се, не е толкова лесно, колкото звучи, но компанията вече е разработила три начина за използване на лава в строителството.

SAP предлага да се достигне до вулканична лава чрез дълбоко сондиране (в Исландия има около 20 активни и спящи вулкана) и да се изпомпва на повърхността, след което да се напълни в специални форми, които създават необходимите за строителството блокове. Това също така ще има и положителен ефект – ще позволи част от напрежението в Земята да бъде облекчено. 

Друга технология предлага обработката на добитата лава като разтопено стъкло. А разработчици от Масачузетския технологичен институт (MIT) вече са доказали, че течната лава може да се използва в 3D печата.

И третата идея е стичащата се лава да се разпредели в специално изкопани вдлъбнатини, където да се събира и втвърдява, оформяйки структурите на сградите на бъдещите градове. След това те могат да бъдат нарязани на по-малки фрагменти и прехвърлени на други места.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ