Технологии

Китай изпреварва целия останал свят по промишлени роботи

Китай изпреварва целия останал свят по промишлени роботи

Китай изпреварва целия останал свят по промишлени роботи

Миналата година Китай инсталира почти толкова промишлени роботи в заводите, колкото останалата част от света заедно. Това потвърждава ангажимента на страната да изгражда производствен капацитет въпреки намаляващото население в трудоспособна възраст. През 2021 г. доставките на промишлени роботи в Китай са нараснали с 45% на годишна база до над 243 000 единици, съобщава The Wall Street Journal, позовавайки се на нови данни от Международната федерация по роботика.

Според изданието една от причините за бързата автоматизация в Китай е желанието да се преодолее изоставането от водещите западни страни по отношение на роботизацията на производствените процеси. Фактът, че населението на Китай застарява и предлагането на работна ръка намалява, докато заплатите се увеличават, също играе роля. По данни на Conference Board средната почасова производителност на труда в Китай през 2021 г. е 1/4 от средната за Г-7 и една пета от тази в САЩ. Освен това ръстът на производителността в Китай напоследък се забавя. След като в периода 2000-2010 г. средната почасова производителност в Китай нарастваше със среден годишен темп от 9%, през следващото десетилетие тя се увеличаваше със 7,4% годишно.

Младите хора в Китай предпочитат работа в производството, отколкото в разрастващия се сектор на услугите. Международната организация на труда изчислява, че през 2021 г. в производствения сектор на Китай ще работят около 147 милиона души, в сравнение с пиковите 169 милиона през 2012 година. През същия период заетостта в сектора на услугите е нараснала с 32% до около 365 милиона души.

Автоматизацията на производството ще позволи на заводите да извършват и по-сложни операции, които изискват по-голяма прецизност. The Wall Street Journal отбелязва също, че въпреки растежа на сектора на роботиката в Китай, повечето от инсталираното там роботизирано оборудване е произведено в чужбина, най-вече в Япония.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ