Компания за виртуална реалност съди Meta за търговската марка

Компания за виртуална реалност съди Meta за търговската марка

Компания за виртуална реалност съди Meta за търговската марка

Технологичният гигант Meta Platforms, който стои зад социалната мрежа Facebook, е изправен пред дело за търговската марка в Манхатънския федерален съд, предаде Ройтерс.

Делото е заведено от компанията MetaX LLC, която се занимава с виртуална реалност. Тя обвинява фирмата на Марк Зукърбърг, че е откраднала нейното име в опит да се ребрандира така, че да демонстрира новия си фокус върху т.нар метавселена.

Базираната в Ню Йорк MetaX каза пред съда, че е била „смазана“ от промяната на името на Facebook и заяви, че „способността ѝ да работи като Meta е била унищожена“.

Тя обвинява Meta Platforms в нарушаване на нейните федерални търговски марки за името„Meta” и поиска съдебно разпореждане, което да попречи на компанията на Зукърбърг да използва марката „Meta” за стоки и услуги, които се припокриват с предлаганите от MetaX. Фирмата също така иска неуточнена сума за нанесените парични щети.

„Meta Platforms не само изложи нашия бизнес на опасност, но и този на цялата индустрия и правата върху интелектуалната собственост на иноваторите, които помогнаха за изграждането ѝ“. Коментира Основателят на MetaX Джъстин „JB“ Болонино.

От Meta Platforms не са отговорили веднага на запитването за коментар.

MetaX твърди в делото, че е обсъждала потенциално партньорство с Facebook през 2017 г. и че през същата година един от директорите на гиганта е похвалил едно от преживяванията, предлагани от MetaX като  „удивително“ и „грандиозно“.

MetaX твърди, че новият фокус на Meta Platforms върху метавселената и свързаните с нея технологии се припокрива с нейния бизнес и че компанията на Зукърбърг е започнала да предлага „завладяващи преживявания“ с виртуална реалност на някои от същите места, където MetaX има изложения.

MetaX каза, че ребрандирането на Meta Platforms ще я изгони от пазара и че вече е накарало хората погрешно да вярват, че компаниите са свързани.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ