Microsoft отделя Teams от Office пакета в глобален мащаб

Microsoft отделя Teams от Office пакета в глобален мащаб

Microsoft отделя Teams от Office пакета в глобален мащаб

Американският технологичен гигант Microsoft ще започне да продава своето приложение за съобщения и видео чатове Teams отделно от своя Office пакет в световен мащаб, предаде Ройтерс.

Това се случва шест месеца, след като компанията раздели двата продукта в Европа в опит да избегне евентуална антитръстова глоба от ЕС.

Европейската комисия разследва обвързването между Office и Teams след жалба от 2020 г. от конкурентно приложение за съобщения на работното място Slack, което е собственост на Salesforce.

Платформата Teams, която беше добавена безплатно към Office 365 през 2017 г., впоследствие замени Skype for business и набра популярност по време на пандемията благодарение на услугата за видеоконферентни връзки.

Конкурентите в сектора обаче посочват, че опаковането на продуктите заедно дава на Microsoft несправедливо предимство. Компанията започна да продава двата продукта поотделно в ЕС и Швейцария на 31 август миналата година.

„За да осигурим яснота за нашите клиенти, ние разширяваме стъпките, които предприехме миналата година, за да отделим Teams от M365 и O365 в Европейското икономическо пространство и Швейцария до клиенти в световен мащаб“, каза говорител на Microsoft.

„Това също така отговаря на обратната връзка от Европейската комисия, като предоставя на мултинационалните компании повече гъвкавост, когато искат да стандартизират покупките си в различни географски райони.“

Microsoft посочи в публикация в блог, че представя нова гама от търговски пакети Microsoft 365 и Office 365, които не включват Teams в региони извън ЕИП (Европейското икономическо пространство) и Швейцария, както и ново самостоятелно предложение на Teams за корпоративни клиенти в тези региони.

От 1 април клиентите могат или да продължат с настоящата си лицензионна сделка, да подновят, актуализират или да преминат към новите оферти.

Отделянето на Microsoft може да не е достатъчно, за да предотврати антитръстовите обвинения на ЕС, които вероятно ще бъдат изпратени на компанията през следващите месеци, тъй като конкурентите критикуват нивото на таксите и способността на техните услуги за съобщения да функционират с Office Web Applications, твърдят източници.

Microsoft, която натрупа 2,2 милиарда евро антитръстови глоби в ЕС през последното десетилетие за обвързване или групиране на два или повече продукта заедно, рискува глоба от цели 10% от глобалния си годишен оборот, ако бъде призната за виновна в нарушенията на антитръстови правила.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ