От Baidu се похвалиха с над 100 млн. потребители на чатбота Ernie Bot

От Baidu се похвалиха с над 100 млн. потребители на чатбота Ernie Bot

От Baidu се похвалиха с над 100 млн. потребители на чатбота Ernie Bot

Подобният на ChatGPT чатбот с изкуствен интелект Ernie Bot на Baidu привлече повече от 100 милиона потребители, каза днес главният технологичен директор на китайската интернет компания Хайфън Уан, предаде Ройтерс.

Постижението, обявен на среща на високо равнище за обучението на ИИ в Пекин, идва, след като компанията, която стои зад най-популярната търсачка в Китай, направи Ernie Bot достъпен за широката обществено през август. Това беше предшествано от повече от петмесечен пробен период, където избрани потребители можеха да тестват възможностите на чатбота.

Анализаторите казват, че макар представянето на чатбота през март да не е било впечатляващо, то все пак е дало на компанията ценно предимство като една от първите фирми с подобно предложение на пазар, който оттогава е претъпкан с десетки играчи, тъй като китайските технологични компании се стремят да разработят свои собствени чатботове, задвижвани от генеративен изкуствен интелект (ИИ).

То дойде след дебюта на пазара в края на 2022 г. на ChatGPT на американската комапния Open AI, който постави рекорд за най-бързо растяща база от потребители в света в рамките на шест месеца.

Днес инвеститорите оценяват OpenAI на повече от 80 милиарда долара. Докато компанията-майка на OpenAI е организация с нестопанска цел, Microsoft е инвестирала 13 милиарда долара в дъщерно дружество с цел печалба за дял от 49%.

Тази година главният изпълнителен директор на Baidu Робин Ли многократно говори за потенциала Ernie Bot и свързаните с него продукти да помогнат на компанията да спечели пазарен дял в основните си бизнеси, включително търсачки, облачни услуги и интелигентни автомобили.

Според класация, публикувана в четвъртък от SuperCLUE, която класира генеративни чатботове, работещи с изкуствен интелект, Ernie Bot води всички китайски чатботове, но резултатът му от 79,02 е с повече от 10 точки по-нисък от най-новата версия на ChatGPT.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ