Сблъсък с кинетичен снаряд ще пази планетата от астероиди

Сблъсък с кинетичен снаряд ще пази планетата от астероиди

Сблъсък с кинетичен снаряд ще пази планетата от астероиди

Изследователи от университета в Берн (Швейцария) и Националния център за научни изследвания (NCCR) PlanetS симулираха удар на космическа сонда с астероид, за да тестват ефективността на този метод за защита на планетата.

Според резултатите, публикувани в The Planetary Science Journal, кинетичен снаряд, изстрелян към небесно тяло, е в състояние да деформира целта си много повече, отколкото се смяташе досега. Учените се възползваха от новите данни, предоставени от сондата Hayabusa2, които показват, че астероидите могат да имат много рехава вътрешна структура, подобна на купчина отломки, държани заедно повече от гравитационни взаимодействия и по-малко от силата на сцеплението. Предишни компютърни симулации предполагат, че астероидът Dimorphos , който е целта на мисията DART (Double Asteroid Redirection Test), има солидна вътрешност, така че безпилотния апарт би трябвало да остави сравнително малък кратер при удара. Резултатите от новите симулации, които вземат предвид разпространението на ударна вълна, уплътняването и изхвърлянето на астероиден материал, показват, че удар на апарата при скорост от 24 000 км/ч. може напълно да промени глобалната морфология на астероид с диаметър 160 метра като Dimorphos. В резултат на сблъсъка ще бъде изхвърлен повече материал от предварително прогнозираното, а самото небесно тяло ще се отклони много повече от предишната си траектория, което ще го направи по-малко опасно за Земята.

Мисията DART беше изстреляна от Европейската космическа агенция ESA през 2021 г. и сблъсъкът е планиран за 26 септември 2022 г. Целта на експеримента е да се провери ефективността на техниката на кинетичен удар за отклоняване на астероид, който потенциално може да застраши Земята. С помощта на спътника CubeSat, който ще се отдели от DART 10 дни преди удара, учените ще изследват визуално последствията от удара. Мисия HERA е планирана за 2024 г. за извършване на по-детайлно разузнаване.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ