Тайван иска да произвежда „чипове на демокрацията“ заедно със САЩ

Тайван иска да произвежда „чипове на демокрацията“ заедно със САЩ

Тайван иска да произвежда „чипове на демокрацията“ заедно със САЩ

 Тайван очаква с нетърпение възможността да произвежда „чипове на демокрацията“ със Съединените щати. Това каза президентът на Тайван Цай Ингвен в разговор с губернатора на щата Аризона Дъг Дюси, който е на визита на острова.

Тайван иска да демонстрира пред САЩ, които са най-важния доставчик на оръжия за самоуправляващия се остров, че са надежден партньор  в момент, когато глобалния недостиг на полупроводници нанася щети върху автомобилния сектор и производството на потребителската електроника.

Най-големият производител на чипове в света Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd (TSMC) изгражда завод за 12 милиарда долара в Аризона.

„На фона на авторитарния експанзионизъм и предизвикателствата на ерата след пандемията, Тайван се стреми да засили сътрудничеството със Съединените щати в полупроводниковата и други високотехнологични индустрии“, каза Цай на срещата в президентския офис в Тайпе.

„Това ще помогне за изграждането на по-сигурни и по-устойчиви вериги за доставки. Очакваме с нетърпение съвместното производство на „чипове на демокрацията“, за да защитим интересите на нашите демократични партньори и да създадем по-голям просперитет“, добави тя.

Републиканецът Дъг Дюси е поредното официално лице от Съединените щати, посетило острова в последните седмици, след като в началото на август това направи председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси. Нейното посещение предизвика реакция от Китай, който счита Тайван за отцепническа провинция, която трябва да бъде „обединена" с континента.

Китай проведе военни учения близо до Тайван след посещението на Пелоси, за да изрази недоволството си от това, което смята за засилена подкрепа от САЩ за острова.

„Инвестицията на TSMC повиши потенциала на възможностите в сътрудничеството между Аризона и Тайван. Аризона подкрепя Тайван и очакваме с нетърпение да надградим върху многото възможности, които предстоят“, каза Дюси.

Аризона също е мястото, където се обучават тайванските пилоти на F-16. Това става във военновъздушната база Люк във Финикс.

„Тайван и Съединените щати ще продължат да надграждат нашия важен съюз за защита на мира и стабилността в Индо-тихоокеанския регион“, каза Цай.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ