Устойчива стратегия: Мини центрове за данни в плувни басейни

Устойчива стратегия: Мини центрове за данни в плувни басейни

Устойчива стратегия: Мини центрове за данни в плувни басейни

За да се записва всичко, което правим в интернет, информацията трябва да се съхранява някъде и това място е центърът за данни. Основният проблем, който имат тези центрове е, че произвеждат много топлина, докато работят и изискват охлаждане, за бъдат избегнати сривове и повреди, elEconomista.es.

Ето каква е най-новата стратегия за това, която е най-устойчивата и полезна, обявявана до този момент.

Центровете за данни непрекъснато събират, анализират и произвеждат информация, така че всеки цифров продукт, било то услуга, платформа или приложение, да работи правилно. В този процес те консумират много електричество, което по-късно се превръща в топлина, след като изхвърлят и консумират енергия и ако не регулирате температурата им, тези центрове могат да прегреят и да се счупят.

Ето защо всички центрове за данни разполагат с оборудване за охлаждане, или с мощни вентилатори. Проблемът е, че центровете вече не само консумират много електроенергия, когато работят, но харчат енергия и при охлаждане, което го прави много неустойчива и скъпа практика.

Британският стартъп Deep Green обаче е намерил по-екологично решение от съществуващите днес, но най-хубавото е, че не само облагодетелства компанията, която управлява данните, но сега благоприятства и закрити обществени басейни на Обединеното кралство.

Eдин от основните проблеми на тези вътрешни басейни е, че те трябва да поддържат водата с топла температура, така че да е приятна за къпане. Това означава инвестиция от хиляди евро за всеки център в нагреватели и други устройства, които не са никак печеливши за обществените институции, и следователно идеята Deep Green може да бъде много успешна.

Идеята на този стартъп е да постави мини центрове за данни в същите спортни центрове, където се намират обществените плувни басейни, така че топлината, отделена от тези съоръжения, да се прехвърля към обменник, който служи за загряване на водата.

Според данни на BBC от 2019 г. повече от 65 обществени плувни басейна са затворени поради огромното увеличение на разходите за енергия. От друга страна един от най-високите разходи, които центровете за данни имат, е да се отърват от топлината, която отделят. И така, обединявайки два "горещи" проблема, Deep Green успява да се справи с два проблема едновременно - като използва топлината, отделена от тези центрове, за да загрее водата в басейните.

Вече има до седем спортни центъра, които прилагат този метод и всичко изглежда показва, че той представлява огромни спестявания на енергия и пари.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ