Технологии

Wikipedia ще проговори през 2017 г.

Wikipedia ще проговори през 2017 г.

Догодина англоговорящите Интернет потребители и тези, чийто майчин език е шведски или арабски, ще се радват на говореща Wikipedia – буквално.

Кралският технологичен институт (KTH) в Стокхолм и онлайн енциклопедията обединяват усилията си, за да създадат първата платформа за речеви синтез, съобщава KTH.

Тя ще бъде оптимизирана за Wikipedia, но и свободно достъпна и съвместима с всеки сайт, базиран на MediaWiki софтуера.

Йоаким Густафсон, професор по говорни технологии в KTH, казва, че целта на проекта е да осигури достъп до Wikipedia и други Wiki страници на хора, които страдат от зрителни увреждания или срещат трудност при четене.

„Отначало ще се фокусираме върху шведския и ще се възползваме от собствените си лингвистични ресурси, обяснява Густафсон - След това ще разработим английски глас, за който очакваме да е доста добър, предвид огромното количество свободни езикови ресурси. И най-накрая ще създадем елементарен арабски глас, който по-скоро ще тества концепцията.”

По данни на Swedish Post and Telecom Authority (PTS), около 25% от потребителите на Wikipedia – близо 125 милиона месечно – имат нужда или предпочитат да възприемат съдържанието в речева форма.

Също както Wikipedia, платформата ще разчита на непрекъснатия принос на потребителите.

След разработването на английската, шведската и арабската системи – около септември 2017 година – с помощта на онлайн публиката, ще стане възможно услугата да започне да обхваща и другите 280 езика, на които Wikipedia е достъпна.

Цялото съдържание ще бъде напълно безплатно за всички потребители, съгласно правилата на WikiMedia Commons.

По пилотния WikiSpeech проект работят KTH, PTS, WikiMedia Sweden и компанията за гласови технологии STTS. Проектът се финансира от PTS, а ръководител е Йонас Бесков, професор по гласова комуникация в KTH