Активирайте детектора си за врели-некипели

Активирайте детектора си за врели-некипели

Шашарми, врели-некипели, безумия – както и да ги наречете, светът на бизнеса е пълен с тях.

Самопровъзгласени „експерти” високо тръбят недопечените си идеи, търговци предлагат продукти, които не са подходящи за бизнеса ви и при най-добро желание, а потенциални партньори размахват схеми, които на хартия звучат относително добре, но им липсват подробностите, които ще ги направят успешни на практика. Отсяването на зърното от плявата определя разликата между успеха и провала на вашия бизнес.

Както знаем, някои хора са родени с безпогрешен инстинкт за откриване на дивотии. Други обаче няма да си навредят, ако настроят малко детектора си за глупости. Идентифицирането на врели-некипели обаче рядко се преподава в училище. Блогът Farnam Street запълва тази празнина с полезния си план в две стъпки, който ви предлагаме тук.

Техника №1: Попитайте защо

„Просто помолете хората да ви обяснят потока на мисълта си. Защо смятате така? Разяснете ми логиката си”, съветва Шейн Париш от Farnam Street. „През годините съм се убедил, че простият въпрос „Защо?” и следенето на качеството на отговора е най-добрият филтър за глупости. Ако отговорите са пълни с клишета и обобщения, това е сигурен знак, че е нужно да помислите повече.”

Техника №2: Дефинирайте успеха

„Второто, което трябва да направите, е да помолите събеседниците си да определят това, което наричат успех, по ясен и недвусмислен начин, преди да започнете каквато и да било съвместна работа. Ако поемате нов проект или започвате нова услуга, явно очаквате някакви положителни резултати, нали? Затова трябва да бъде логично да сте в състояние да кажете „Очакваме А, Б и В да се случат, а ако това не стане, ще смятаме, че сме се провалили”, пише още Париш и добавя: „Мисля, че ще се изненадате колко много хора предпочитат да метнат стреличка към стената и после да нарисуват мишената около нея.”

Да, глупостите продължават да текат като река през долината на бизнеса и е странно, че това още учудва някого. Затова винаги бъдете нащрек и следете за основните признаци: какъв е личният интерес на човека срещу вас? Достоверни ли са данните му и стабилни ли са техните източници? Чувате ли изказвания от рода на „Хайде да бъдем честни със себе си”, които обикновено означават обща склонност към лъжливост и манипулиране? Ако хладният анализ на събеседника ви накара алармата в главата ви да зазвъни, не се бойте. Просто най-сетне сте активирали добрия стар детектор за врели-некипели. Доверете му се. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ