Грубите началници предизвикват верижна реакция

Грубите началници предизвикват верижна реакция

Грубите началници предизвикват верижна реакция

Критиките и ругатните от началника, дори да имат за цел да мотивират служителя, винаги водят до снижаване на работоспособността и до действия на протест – като се започне от удължените обедни почивки и се стигне до ограбване на организацията. До такъв извод стигнаха американски психолози, които публикуваха статия в сп. Work&Stress.

Дори когато критиките и обидите са с „добри намерения“, техните жертви започват да саботират цялата организация, предупреждават учените по-агресивните мениджъри.

След онлайн допитване сред 80 000 души изследователите подбрали 268 доброволци с 9-годишен трудов стаж. Помолили ги да определят колко често ги ругаят, унижават и им се надсмиват началниците. Хората трябвало да кажат и дали това отношение е следствие по-скоро от лошия характер на шефа, или е специална тактика за повдигане на „бойния дух“ на сътрудниците.

След месец психолозите проверили дали доброволците са извършвали някакви протестни действия (да работят „през пръсти“, да се присмиват на шефа, да пропускат исканията му покрай ушите си).

Станало ясно, че честотата на протестите е в пряка връзка с количеството на агресията от страна на началството, дори и крутите мерки да са били предприемани с добри намерения. Психолозите подчертават, че от всичко това страда и самата организация. Освен това „протестните действия“ служителите извършват не за отмъщение, а за „изпускане на парата“.

В заключение учените уточняват, че в някои професии – основно при лекарите и военните – грубото и дори жестоко отношение е част от работната култура и не предизвиква протести.  

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ