Защо жените не ги повишават

Защо жените не ги повишават

Защо жените не ги повишават

Забелязали ли сте тази връзка - ако си компетентен, чувстваш и излъчваш увереност. Едното произлиза от другото.

Често в практиката си на коуч обяснявам това на хората. Те някак не са видели или не са забелязали тази връзка.

Спомням си, че преди време консултирах продажбите на много голям клиент. Всичко като че ли се развиваше много добре, но в един момент той се отказа от услугите ми.

В миг всичката ми увереност се изпари.

Малко по-късно усетих, че хората, с които контактувах някак усетиха това. Те често-често започнахада ме питат какво знам и какво умея. И като че ли не ми вярваха съвсем, че съм добра.

Въпреки че бях страхотен професионалист, хората не ме възприемаха така. Поради простата причина, че не бях достатъчно уверена в себе си.

Така в кариерата си започнах да се спускам по спиралата надолу. Изпаднах в един омагьосан кръг, в който знаех, че мога много неща, но не и да убедя в това околните и клиентите.

Трябваше да се взема в ръце и да си кажа: „Добре, виж ти си наистина компетентна. Просто поработи, за да си възвърнеш увереността.”

Много често, откривам точно този проблем у жените, които консултирам. Те влизат в офиса ми и много бързо разбирам, че са изключително компетентни. Но в същото време не получават по-добра работа, не ги повишават.

В повечето случаи всичко опира до увереността, която излъчват пред вземащите решения в компанията. Прекарвам много време обяснявайки им, че не е достатъчно да си компетентен, трябва да покажеш на хората самочувствие, че много знаеш и можеш.

Една от причините този проблем да се появява така често при жените е, че не искат да изглеждат егоцентрични или арогантни.

Те си мислят, че показвайки увереност ще изземат заслугите на екипа, с който работят.

Много е важно да разберат разликата между увереност и себеизтъкване.

Наистина смятам, че в повечето ситуации, когато някой не се справя добре с работата си, често това е следствие на липсата на самочувствие. Трябва да помагаме на хората около нас да се чувстват по-уверени. Това е в полза на общата ни работа.

 

Джил Райдър, генерален директор по лидерство и стратегии за хората в парламента на Великобритания

 

Из книгата „14 урока за кариерата” на „Мениджър” и Harvard. Можете да си я купите от нашия електронен магазин или да я поръчате в редактията на тел. 02/ 983 13 05.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ