Може да бъдеш и свестен, въпреки че си приказно богат

Може да бъдеш и свестен, въпреки че си приказно богат

Тези три истории са разказани от Джеймс Алтъчър, директор на компанията за управление на активи Formula Capital. Той познава много богати хора.  

За завистта. Закусвах с приятел, който управлява около 3 млрд. долара. Справя се добре, написал е книга за успеха си. Готин човек. Той ми разказа, че предишния ден закусвал с X (попълнете името на много богат човек). Ето как минала закуската: „През цялото време той ми повтаряше какви нещастници са тези от Google. И защо тези деца от Google трябва да струват 18 млрд. долара всеки, а аз само 2 млрд.?!”. Ако хората мислят, че милиард долара ще решат проблемите със завистта, много са сбъркали.

Колко е достатъчно. Джоузеф Хелър, авторът на „Параграф 22”, веднъж бил на парти. Един от гостите му посочил 25-годишен мъж, който работел за голям хеджфонд. Казал му: „Виждаш ли този човек там? Той направи повече пари миналата година, отколкото ти ще направиш с всичките ти книги, взети заедно”. Хелър помислил и отговорил: „Може. Но аз имам едно нещо, което той никога няма да има”. „И какво е то?”, попитал гостът. Хелър отговорил: „Достатъчно”.

Кръв. Моя позната е професионален любовен партньор. Веднъж ми разказа: „Имах редовен клиент – известен филмов режисьор. Всички в света знаят името му. Притежава огромен апартамент на Парк авеню в Ню Йорк, в който нощува, когато не е в Лос Анджелис. Там се срещнахме и поиска да го порежа. Цялото фоайе се опръска с кръв. Разтревожих се, че може да умре. Но разбира се, не се случи нищо такова. Просто бе видял следващия си филм”. Милиард долара не означават, че можеш да си купиш скъп апартамент. Не ти е нужен милиард за това. Не се нуждаеш и от скъп апартамент. Това, което милиард долара правят, е да увеличат като под лупа всичките ти качества. Лошите, и да се надяваме - и добрите.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ