Московски: Съкращаваме 2500 въпреки стачката в БДЖ

Московски: Съкращаваме 2500 въпреки стачката в БДЖ

Московски: Съкращаваме 2500 въпреки стачката в БДЖ

До края на годината от БДЖ ще бъдат съкратени 2000 души, а през 2012 г. – още 500, заяви транспортният министър Ивайло Московски. Няма алтернатива за спасяването на компанията, а стачката няма да промени нищо. Проблемите са тежки, защото ако кредиторите предприемат по-сериозни действия, дружеството ще бъде обявено в несъстоятелност, заяви Московски пред „Дарик”.

Съкратените ще бъдат обезпечени със социален пакет, обезпечен от Световната банка, уточни министърът. Ако все пак доверието на кредиторите и гражданите към БДЖ бъде възстановено, през 2013 г. Европейската комисия ще отпусне на България 600 млн. лева за закупуването на нови влакове, добави той.

Ако стачката не се проточи, ще икономисаме разходи, в противен случай се губи цялостният потенциал на железниците, коментира Московски. Влаковете си остават най-евтиния вид транспорт въпреки планираното поскъпване на билетите, но влаковете у нас като цяло са напълно амортизирани, добави той. 

Уволнения заради стачката няма да има, увери министърът. "Но ако се окаже, че е незаконна, ще бъдат наложени някакви административни наказания", уточни той. "Доброволните споразумения за напускане на БДЖ са подписани от над 800 души вече. Между 300 и 500 души могат да бъдат пренасочени към Софийското метро, но това се отнася за съжаление само за регион София. Нека упреците на хората бъдат справедливо разпределени за последните 20 години, да не са само към нас. Над 1,5 млрд лева се инвестират само в жп инфраструктура", допълни Московски. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ