Мъдрите лидери първо са мъдри последователи

Мъдрите лидери първо са мъдри последователи

Мъдрите лидери първо са мъдри последователи

Интелигентните лидери си дават обещания на Нова Година и очертават плановете си за следващите три месеца. Мъдрите лидери обаче имат по-различен подход: те се посвещават на една благородна цел, която да приведат в съответствие със завладяваща визия и след това предприемат действия - не само за тази година, но за останалата част от живота си. Тази благородна цел става Полярната звезда, която им дава посока и смирение, когато срещнат арогантност и, вдъхновение, когато перспективите изглеждат мрачни.

В Индия, ние наричаме Полярната звезда "Dhruv Тара" - "Dhruv Star". Според легендата, Dhruv е принц, който се е превърнал в звезда като награда за своето постоянство. Но идеята за пътеводна звезда може да се открие в много различни религиозни и културни традиции.Полярната звезда е концепция, която използвам в моето преподаване и тренировки в продължение на 20 години, за да обясня нашия най-висок личен стремеж - особено когато е свързан с благородна цел. (Тези от вас, запознати с концепцията на Бил Джордж за "Истинския Север" може да забележат някакво припокриване).

Един от най-добрите примери на мъдър водач е д-р Говиндапа Венкатасуами (известен също като "Д-р В."), офталмолог с осакатени ръце, който стартира клиниката Aravind Eye Care System през 1976 г. - без бизнес план, пари или ресурси. Болницата Aravind сега преглежда 2,7 млн. пациента всяка година и още по-впечатляващото е, че лекува по-голямата част от тях безплатно. Aravind се превръща в бизнес пример за състрадание, както и доказателство, че мъдрите лидери могат коренно да променят света, следвайки своята Полярна звезда. Казусът, написан за Aravind е задължително четиво за всички бизнес студенти на Харвардското училище в продължение на десетилетия.

Ние имаме избор да създадем живота, който желаем. С нашата преценка, избор, действия, ние приемаме и променяме хода на нашето бъдеще, направляваме съдбата си, момент след момент. Мъдростта не е, за да се фокусираме върху бъдещето, а по-скоро, за да действаме в настоящето, следвайки Полярната звезда. Полярните звезди са тези, които привеждат нашата енергия, емоции и действия в услуга на нашата визия. Въпреки че невинаги е лесно да се намери Полярната звезда, след като тя се появи, тя ни помага да опростим изборите си. Колкото и парадоксално да изглежда мъдрите лидери са на първо място мъдри последователи. След като намерят своята Полярна звезда, тя става призванието им.

Коя е била Полярната звезда за д-р В.? Той сънува привидно невъзможна мечта: да излекува слепотата чрез предоставяне на подходящо, състрадателно, висококачествено лечение. Той започва клиниката си, която първоначално има капацитет от 11 легла, водейки се от три революционни принципа:

Помогнете на всеки, независимо от това дали той може да плати или не;

Дайте на всеки същото високо качество на грижите;

Не бъдете зависими от каквито и да било външни източници за финансиране;

Аз имах възможност да се срещам с д-р В. през последните няколко години и съм дълбоко впечатлен и вдъхновен от революцията, която започва и абсолютното му въздействие и приноса му към света. Как д-р В. е открил своята Полярната звезда?  Бил ли е мъдър човек? 

Според мен, д-р В. не е роден мъдър - той става мъдър, заради своите решения и действия. 

 Неговата история е огромно вдъхновение и насоки за тези, които искат да последват своята Полярна звезда. Неговата история също задава много конвенционални правила за бизнеса. Мъдрото ръководство не отговаря на строгите модели на интелигентен анализ, то до голяма степен е интуиция.

Състраданието не трябва да е с цената на ефективността - то всъщност задвижва системата на оперативното съвършенство. Вие не трябва да разделяте Корпоративната социална отговорност от целите на проекта.

Надявам се, че примерът на д-р В. ви доближава до вашата собствена Полярна звезда. Ключът за превръщането на 2012 в специална година, е първо да намерите Полярната звезда, вашата благородна цел и след това да работите за нея. Мъдрото ръководство идва от собствената Полярна звезда. А след това, с помощта на нейната светлина давате възможност на другите да намерят своята собствена звезда.

Прасад Кайпа за Haravrd Business Review

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ