Оптимизмът е новия реализъм

Оптимизмът е новия реализъм

Оптимизмът е новия реализъм

Всеки път, когато пиша за въздействието на вярванията върху живота и кариерата, винаги има най-малко по един коментар, който противопоставя "оптимизъм" и "реализъм". Това е странно сравнение, защото те са всъщност едно и също нещо.

Позволете ми да обясня.

Просто защото вие сте човек, не сте в състояние да се абстрахирате от "реалността." Всичко, което виждаме, чуваме, има мирис и вкус, дава смисъл на всички събития от реалността. Така че вашият опит с реалността е всъщност опита на вашата интерпретация на реалността.

Сега, светът около вас се състои от един дълъг списък от неща, които не можете да контролирате и кратък списък на неща, които можете да контролирате. Този кратък списък, в действителност, се състои от точно един елемент: действия, които сте предприели.

Те определят вашето бъдеще

Тези действия се появяват от вашата интерпретация на реалността - това е смисълът, който придавате на събитията и тяхното значение за вас. До степен, че тези действия създават бъдещето ви. Вашата интерпретация на реалността създава вашето бъдеще.

Ако вашата интерпретация на реалността е основно песимистична, ще вземате решения от страх и ще сте далеч по-малко склонни да поемате рискове, ще пропускате възможности, които биха могли да променят живота ви към по-добро. Плюс това, на дневна база ще изпитвате страх и ужас - и двете правят живота ви по-беден.

От друга страна, ако вашата интерпретация на реалността е основно оптимистична ще сте склонни да предприемате повече рискове, да опитвате нови неща и да живеете за чудесните неща, които може да ви се случат. Още по-важно на дневна база ще изпитвате вълнение и очакване - и двете правят живота ви по-богат.

Защо "реализмът" не е реален

С други думи "реализмът" е вашата интерпретация на реалността, той създава вашата реалност. Следователно, оптимизмът е същия като реализма. Точно същото нещо обаче е вярно и за песимизма.

Така че истинският въпрос е: Кой реализъм ще създадете за себе си? Вашият реализъм е в състояние да донесе радост и успех в живота ви.

Това е вашият избор.

Джофри Джеймс за Inc.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ