Светлин Наков стана „Млад мениджър" за 2014

Светлин Наков стана „Млад мениджър за 2014

Светлин Наков стана „Млад мениджър" за 2014

Създателят на Софтуерния университет Светлин Наков е победител в конкурса "Млад мениджър" за 2014 година от фондация "Еврика". Наградата му бе връчена от икономиста Петър Кънев по време на тържество под патронажа на Президента на Република България г-н Росен Плевнелиев. За отлично представяне с почетен диплом бе награден Динко Танев, съдружник и управител на международната ИТ компания Комфо. Наградата за млади мениджъри (до 35 години) се връчват за двадесет и пети пореден път от фондация "Еврика". 

Светлин Наков е роден през 1980 година. През 2003 се дипломира като бакалавър по информатика в СУ „Св. Климент Охридски“ и по-късно като магистър по разпределителни системи и мобилни технологии. Получава докторска степен по компютърни науки в СУ „Св. Кл. Охридски“. Пътят му за изграждане и утвърждаване като софтуерен инженер, мениджър и обучител започва през 1991 в кръжок по програмиране във Велико Търново. Минава през първото отличие от национално състезание по програмиране през 1992 година. Получил е над 30 награди от национални състезания по програмиране в периода 1994 – 2001, бронзови медали от четири международни олимпиади по информатика, първо място на национална ученическа олимпиада по информатика, първо място на две национални студентски олимпиади по програмиране. През 2003 г. печели национална стипендия „Джон Атанасов“ на Фондация „Еврика“ за постижения в овладяването на компютърните науки. На следващата година е удостоен от Президента на Република България с престижната награда „Джон Атанасов“ за неговия принос за развитие на информационните технологии и информационното общество.

Професионалната кариера на Светлин Наков като софтуерен разработчик стартира през 1996 още в училище. Работи последователно в редица софтуерни фирми като: 4М; АртКом; FoxWare; КомСофт; Мусала Софт; Сага Технолъджи; ТехноЛогика; Пауър Партнер и др. От март 2004 до август 2005 е сътрудник образователни дейности в Microsoft Research, Великобритания. Бил е хоноруван преподавател по компютърни науки и софтуерно инженерство в СУ „Св. Кл. Охридски“, Нов български университет и Технически университет – София.

Светлин Наков е един от учредителите на Българска асоциация на разработчиците на софтуер и неин председател и сега. Осъществява идеята си да създаде национален учебен център, в който да обучава безплатно софтуерни инженери, да им дава професия и да работи в помощ на младите хора и на българската софтуерна индустрия чрез  учредената от него и съдружници Национална академия по разработка на софтуер. В края на 2009 г-н Наков е привлечен на работа като мениджър техническо обучение в  българската  софтуерна компания Telerik. Там той създава първата по рода си национална школа за обучение на ученици по приложно програмиране – Академия на Телерик по софтуерни технологии. През 2013 Светлин Наков напуска фирмата и софтуерната академия и стартира мащабен проект за изграждането на Софтуерен университет, който да дава професия, работа и път в живота на много млади хора.

Съосновател и мениджър на Софтуерния университет, който предлага образование на високо ниво и работа на своите студенти. В него провеждат обучение с най-модерни технологии, платформи и инструменти. Основната цел и мисията му е да превърне хората, които обучава, в истински професионалисти в софтуерната индустрия и да им съдейства в намирането на работа. След като студентите завършат обучението си, получават диплома и могат да продължат обучението си в един от университетите – партньори (МТМ Колеж София, ВСУ и БСУ) и да получат и диплома за висше образование.

През алтернативното обучение на СофтУни вече са преминали  хиляди младежи. До сега са проведени 8 подготвителни безплатни нива по Основи на програмирането. За трите приема през 2014 кандидатите са 5 346, а в двете форми на обучение – присъствена и онлайн студентите са над 700. СофтУни има над 35 фирми - партньори, които участват в  обучението. След като студентите достигнат определено ниво на знание и практически опит, могат да бъдат ангажирани на работа в софтуерни компании. Университетът разполага и с портал за работа, през който студентите  кандидатстват за желаните от тях позиции. До този момент над 20 млади хора са започнали работа в ИТ компания, благодарение на обучението си в СофтУни.

Наков е един  талантлив, креативен и инициативен  млад човек, чиято мечта е  СофтУни да осъществява обучение за разработка на софтуер, да дава професия и работа на хиляди ученици и  студенти и заедно със своите съмишленици да спомогне за превръщането на България в силициевата долина на Европа.

Фондация „Еврика“ е създадена през февруари 1990 година, за да подпомага откриването и развитието на даровити деца и младежи в областите на науката, техниката, технологиите и управлението. През годините са подпомогнати със стипендии или добавки към стипендии студенти и ученици, подкрепяно е  участието на млади хора в международни научни форуми и специализации в престижни научни центрове и компании, организирани са конкурси, състезания, конференции и школи за деца, ученици, студенти, млади учени и специалисти. Равносметката за отминалите 25 години е – 8 756 индивидуални и колективни проекти са осъществени от фондацията или с нейна помощ и подкрепа. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ