Смелостта не идва по рождение, тя се придобива

Смелостта не идва по рождение, тя се придобива

Смелостта не идва по рождение, тя се придобива

Някои от нас са родени с дара да бърборят постоянно, а други се мъчат да кажат три думи на вечеря. Въпреки че е ясно, че някои от нас имат естествена склонност към срамежливост, също толкова очевидно е, че смелостта и възможността да се завързват социални връзки като цяло са от полза за деловите хора. Срамежливите хора може да не станат предприемачи, но това не означава, че ако са по-малко социални, са обречени на провал като собственик на бизнес. Вашето ниво на срамежливост не е нещо, което е от критична важност за бизнеса ви. Това пише Джесика Стилман за Inc.com.

Статията предлага някои практични насоки за преодоляване на срамежливостта и за извличане на по-големи ползи от общуването.

Някои от тях са подходящи само за срамежливи служители, които да станат по-ефективни в комуникацията. Други могат да бъдат използвани от всеки предприемач, който иска да преодолее притеснения в ежедневната си социализация. Ето две предложения:

  • Носете различни чорапи. В началото може да се чувствате неудобно, пише авторът. След известно време обаче вече няма да се притеснявате за това, което другите могат да мислят за чорапите ви. Всъщност, малцина ще ги забележат или ще ги е грижа за тях.
  •  Попитайте 20 души колко е часът. Идете в някой мол в оживено време на деня. Свалете часовника си. Това е страхотно упражнение за преодоляване на страхът да бъдеш отхвърлен от непознат. Статистически, ще ви игнорира много малък процент от запитаните. Някои от тях вероятно имат своите си проблеми с общуването или просто съзнанието им е обсебено от нещо друго в момента. Но, съберете кураж и проверете: можете ли емоционално да оцелеете, ако попитате непознат колко е часът?

    Вероятно ще откриете, че ставате нервен. Независимо от това, насилете се да направите упражненията и ще усетите веднага резултатите от всяко едно от тях. Ето какво вероятно ще научите. Някои от хората ще минат покрай вас, като че ли не съществувате. Някои може да се ангажират дори в кратък и приятен разговор с вас.

    Ако се страхувате да бъдете отхвърлен преди да започнете експеримента, започнете с обикновена молба. По този начин ще накарате хората да ви обърнат внимание и да се заинтересуват от вас.

Смелото сърце не идва по рождение. То се придобива. И както можем да видим, има конкретни начини, по които да стане това. Изпробвайте тези упражнения. Освободете ума си от страха и не се притеснявайте от неуспех. Изкуството на общуването се учи и някои социабни умения могат да бъдат усвоени лесно, а после и да ви носят ползи в работата.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ