Универсална формула за успех

Универсална формула за успех

Универсална формула за успех

Всяка формула за успех, съставяна някога, може да бъде опростена до тези седем прости правила.

Ако искате да напреднете, каквато и да е вашата цел и посока, опитайте се да спазвате следните ключови стъпки:

1. Знайте откъде започвате (А)

Всяко пътешествие има своята отправна точка. В пътуването към успеха тя лежи в разбирането на самите нас, на ресурсите, с които разполагаме и на реалностите в света около нас. Без това знание всяко действие, което предприемаме, ще бъде безсмислено.

2. Знайте къде искате да стигнете (Б)

Всяко пътешествие има и своята цел. Никой не определя успеха точно по начина, по който го правим самите ние, затова дестинацията ни трябва да бъде дефинирана лично от нас. Колкото по-конкретна е целта, толкова по-лесно ще бъде да я достигнем.

3. Изградете план за достигане от точка А до точка Б

Всеки се нуждае от план, затова отделете време, за да го очертаете. Важното при успешните планове обаче е да запомним, че те са винаги условни и подлежат на промяна. Облегнете се на които модели за поведение и методи искате, но недейте да конкретизирате намеренията си така, че после да не може да ги промените.

4. Действайте усърдно по плана

Повечето хора, които имат план, не предприемат достатъчно действия. Няколкото колебливи стъпки няма да ви помогнат да разберете дали стратегията ви работи, или не. Правете 10 неща тогава, когато повечето хора биха се задоволили с едно или две. Атакувайте мечтата си със щурм!

5. Наблюдавайте дали се приближавате до Б

Това е трудно за повечето от нас, защото когато вложим усилия в плановете си, отчаяно ни се иска веднага да видим очакваните резултати. Затова започваме да ги припознаваме дори тогава, когато реално ги няма. Внимателно и обективно се вгледайте във фактите. Дори поискайте помощ от външен човек, ако това е необходимо.

6. Ако планът ви работи, удвоете усилията от стъпка №4

Ако можете да си докажете (както и на обективния наблюдател), че действията, които предприемате по плановете си, наистина ви придвижват от точка А до точка Б, трябва да удвоите усилията си. Работете още по-усърдно. Не забравяйте обаче, че трябва да съблюдавате и стъпка №5.

7. Ако планът ви не работи, върнете се на стъпка №3

Причината да работите толкова усърдно е, че не бива да мислите, че проблемът е в това, че не сте опитали. Ако успехът не идва, върнете се три стъпки назад и съставете нов план, базиран на ценното знание, натрупано от този, който не ви донесе желания резултат.

Формулата е за 99% успех, защото трябва да си зададем следния въпрос: а какъв е останалият един процент?

Той се нарича „късмет”.

Целият смисъл на всяка формула за успех (включително и на тази) е да намалим до минимум значението и влиянието на късмета върху делата ни, за да не зависим от случайността, когато стъпим твърдо на пътя към победата.

Inc.com

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ