10 въпроса с повишена трудност на интервю за работа

10 въпроса с повишена трудност на интервю за работа

10 въпроса с повишена трудност на интервю за работа

Повечето от нас поне веднъж са били на интервю за работа. А там задават въпроси, на които ни се иска да дадем най-добрите отговори. Но, понякога въпросите са толкова изненадващи, че ни сварват абсолютно неподготвени.

И така, сред директорите на няколко големи компании била проведена анкета какви изненадващи въпроси обичат да задават при събеседване за работа и какво дешифрират в отговорите на кандидатите. Ето какво споделят те.

1.   „Защо сте сменили X работни места за Y години?”

Шама Кабани, основател и директор на The Marketing Zen Group.

„Този въпрос ми помага да разбера историята на кандидата. Какво го мотивира? Защо е сменял работата си? И кое е от ключово значение за него за напускане. Отговорът също така ми показва чувството му за лоялност и логиката му на разсъждения. Смята ли, че някой постоянно задържа кариерното му израстване (мениджмънт, преки шефове)? Или просто бързо му омръзва работното място? Няма нищо лошо да си сменяш работата. Важното е какви са причините да го правиш.

2. „Представете си, че е изминала година от днешния ден, ние отново сме тук, заедно и празнуваме успеха, който сте постигнали на вашана длъжност. Разкажете ми какво сме постигнали заедно?”

Ранди Гарути, директор на Shake Shack

"За мен, най-важната част от събеседването е, когато кандидатът ни задава въпроси. Длъжен съм да се убедя, че той наистина е наясно с нашата компания и нейната роля и действително иска да работи тук. Кандидатът трябва да има стратегическо мислене, което ще му позволи не просто да каже колко добра е била годината. Той трябва да представи своя перспектива за развитието на компанията и то с активен принос от негова страна."

3. „Кога сте се чувствали най-удовлетворен/а в живота си?”

Дик Крос, основател и директор на Cross Partnership

"Моята изначална нагласа е, че всеки кандидат притежава нужните навици и интелект. Плюс това, убеден съм, умните хора с достатъчен опит бързо могат да се адаптират във всяка нова среда, стига тя да ги вдъхновява. Затова се старая да се концентрирам върху характера на човека срещу мен, върху това, доколко ще се впише той в моята компания. Този въпрос ми позволява да водя разговора в най-различни посоки, където мога да направя паралел между работата на кандидата в компанията и това какво му е необходимо, за да прояви и даде най-доброто от себе си."

Вижте и Тест: Добре ли се справям на интервю за работа?

4.  „Представете си, че вече сме ви наели, работата много ви харесва, получавате заплатата, за която сте мечтали. Какво друго предложение от друга компания би ви заинтригувало?”

Иля Позин, основател на Ciplex

"Интересно ми е доколко парите са по-важни за даден кандидат от работата на място, което му харесва. Може ли да бъде купен? Някои отговори наистина са удивителни!"

5. „Кой е вашият образец на подражание и защо?”

Клара Ши, основател и директор на Hearsay Social

"Отговорът на този въпрос ми позволя да разбера доколко кандидатът е склонен към самоанализа и професионално развитие, работа над себе си. За мен тези качества са пряко свързани с успеха и амбицията. Освен това, отговорите показват и към какво се стреми кандидатът."

6. „С какво бихте искали да се занимавате?”

Арт Папас, основател и директор на Bullhorn

"По дефиниция предполагаме, че ако човек заема дадена длъжност, то той харесва всички аспекти на работата си. Но на практика, не винаги е така. За да получиш честен отговор на този въпрос, понякога трябва повече настойчивост. Често ми се налага да го задавам по няколко пъти, под различни форми, но отговорите винаги си заслужават усилията. Така ми се е случвало да установявам, че хора, кандидатстващи за длъжността мениджър по продажбите, не са общителни, а това е основно предимство за тази длъжност."

7. „Разкажете за проекта или постижението,  което смятате за най-значимо в кариерата си досега”

Дебора Суини, директор на MyCorporation

"Смятам, че този въпрос действа освобождаващо и позволява на кандидата да разкаже нещо интересно за себе си. Освен това отваря възможности и за други, допълнителни въпроси към него от типа „Каква длъжност заемахте, когато постигнахте това? Как вашето постижение повлия на ръста на компанията? В екип ли работехте, как успехът повлия на този екип?” Разговорът за дадено професионално постижение е лесен начин да получиш допълнителна информация за кандидата и неговия характер, за работните му навици."

8. „Коя е вашата суперсила... или тотемно животно?”

Райън Холмс, директор на HootSuite

"Веднъж, в неформален разговор с моята домашна помощница случайно я попитах кое е любимото й животно. И тя отговори: "Патицата, защото е спокойна на повърхността, а под водата гребе с всички сили." Този отговор ме порази – това, всъщност е най-точното описание на личния асистент на всеки ръководител. Затова и възприех за правило винаги да задавам този въпрос на интервюта за работа. Впрочем, моята домашна помощница повече от година вече работи в компанията ми и се справя прекрасно със задълженията си."

9. „Имате ли въпроси към мен?”

Скот Дорси, основател и директор на ExactTarget

"Обичам да задавам този въпрос и то още в началото на събеседването. Той ми показва умее ли кандидатът да мисли бързо, демонстрира ниво на подготвеност, рефлекс като измерител на интелигентност, стратегическо мислене. Смятам, че можеш да научиш за човека повече, съдейки по въпросите, които задава, отколкото по отговорите, които дава."

10. „Разкажете ми за моментите, в които нещата не са вървели както трябва – проект, по който сте работили е бил неуспешен или пък не е вървял така, както сте го планирали.”

Тони Кноп, основател и директор на Spotlight Ticket Management

"Този въпрос е много прост, но говори много. Обикновено, отговорите на този въпрос могат да бъдат разделени в три категории: 1.) Обвинение. 2.) Самоунищожение. 3.) Възможности за израстване.

На нашата компания например й трябват хора, които често поемат по-големи отговорности от тези, които предполага длъжността им. Затова, за мен най-важното качество при кандидатите за работа е да имат правилно отношение към работата в екип.

Ако даден кандидат обвинява или се изказва негативно за бившите си колеги или протипоставя личния си принос на работата в екип, значи няма място сред нас.

Но ако видя, че искрено е готов да вади поуки от грешките, ще бъде добре дошъл."

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ