Управление

Лица

|

5 причини да ви мързи да започнете работа

5 причини да ви мързи да започнете работа

5 причини да ви мързи да започнете работа

Когато някой казва, че има проблеми с управлението на времето си, то в 9 от 10 случая той има предвид прокрастинацията – този сладък навик да отлагаме задачите в името на нещо друго.

Прокрастинацията е да губиш часове в социалните мрежи, да се взираш безсмислено в телевизора или да гледаш в тавана, докато мечтаеш колко продуктивен ще станеш след малко... след още малко... ей сега...

„Ама аз така си почивам.”

Кого лъжете? Ако това е почивка, значи е най-лошата от всички възможни.

Впрочем, да се избавим от този хроничен навик е лесно, стига да намерим причината за своята прокрастинация. Те са общо пет.

Причина №1: Проблем с целите

Просто си представете, че не знаете накъде вървите, не сте наясно с дългосрочните си цели и житейските ви ценности са пълна мъгла.

Какво става тогава? Някой друг ги определя вместо вас – телевизорът, началникът, близките.

А защо това е лошо?

Затова, защото тези цели не са истински, не са ваши. Вие никога няма да успеете да усетите мотивацията, която извира отвътре, от самата ви природа, едва ли не от ДНК-то ви. Работата никога няма да ви носи удоволствие, защото не вие задавате посоката.

Когато животът ви е запълнен с такива натрапени дела, вие започвате да се туткате. В случая прокрастинацията е подсъзнателният саботаж на вашия организъм срещу нежеланите задачи. Той се съпротивлява на работата, която не е свързана с вътрешните ви цели. Затова помислете добре – какво наистина искате ВИЕ? Животът е само един и не си заслужава да го губим, сбъдвайки чужди мечти.

Причина №2: Перфекционизъм

Свикнали сме да си представяме перфекциониста като човек, който все работи, пъшка, нещо усъвършенства.

Но това не винаги е така! Често пъти перфекционистът е човек, който точно като вас седи на стола, гледа в екрана и нищо не прави. Той обаче има съвсем други причини за това.

Той все чака подходящия момент. Нужен му е начален капитал. Трябва му удобно време. Иска фондовата борса да е във възход. И само когато всички условия (а дори и звездите) се подредят правилно, той ще може да започне да прави нещо.

А дотогава прокрастинира.

Запомнете – никога няма да дочакате идеални условия за нищо. Светът е място несъвършено. Приемете това и се заловете да го направите малко по-добър.

Причина №3: Проблеми с енергията

Как работи нашият човек? Оре здраво няколко дни подред, без да изправи гръб, налива се с кафе и така нататък. А после „неочаквано” го оборва желанието да помързелува. И в продължение на седмица скръства ръце и се залежава. После идва нов прилив на сили. И пак работа до скъсване.

Познато ли ви е?

Правилният вариант е да си починете истински. Да се наспите. Да се поразвлечете. Вместо да седите и да си давате вид, че вършите нещо, по-добре посветете няколко дни на отдих на 100%.

Причина №4: Разсейване

Седите зад бюрото си. Опитвате се да работите.

В същото време на две крачки от вас бръмчи хладилникът, натъпкан догоре с вкусни закуски, торта и сладолед. Стаята е пълна с ароматите на пресни бисквити и кафе. Телевизорът работи. Развлекателният канал показва хумористични скечове. Кратки, по 2-3 минути всеки. В ъгъла се търкаля PlayStation. От време на време по телефона звънят приятели, пристигат есемеси или пиукат уведомленията от социалните мрежи.

Смеете се? А такива ситуации се срещат под път и над път.

За да работите в такава обстановка, ще трябва да напрегнете цялата сила на волята си. Именно тук се крие и проблемът. Силата на волята е своеобразен мускул. Понякога ви се удава да го напрегнете, но не можете да го правите непрекъснато. Рано или късно той се изморява. И отново се проваляте в прокрастинацията. Малко по-късно вашият „мускул” ще се възстанови. И вие ще предприемете следващия героичен опит да поработите.

А какво да се прави в такъв случай?

Трябва да намалите до минимум използването на силата на волята си в работата! Уредете работното си пространство така, че нищо да не ви отвлича. И настройте телефона и фейсбук на тих режим.

Причина №5: Непосилно голям проект

Може би задачата, която стои пред вас, е прегалено грамадна. Нещо ново, непонятно и плашещо. Подсъзнанието ви отново устройва бунт. И ви дава команда „Мързелувай!”.

Решението е просто: трябва да разбиете огромната грамада на малки подзадачи. Като пристъпвате към тях една по една, страшният проект ще ви се види съвсем различен. И по-малко ще ви се иска да побегнете от него.

Два допълнителни съвета

  • Не можете да пристъпите към работа? Насилете се да поработите поне 30 минути. Много е вероятно да се увлечете, а стресът, който изпитвате непосредствено преди започването на задачата, да изчезне. Това е хитър психологически капан, описан още от Робърт Чалдини в книгата „Психология на влиянието”.
  • Дръжте си под ръка тефтер или диктофон. Ако по време на работа ви хрумне добра идея или получите някакво съобщение, запишете ги. И се върнете към тях по-късно, когато нямате друга работа. Не разбивайте работния си поток. Не се разсейвайте.

Извод

Прокрастинацията не ви прави лош или негоден човек. Тя просто е резултат от различни вътрешни и външни причини. Отстранете ги и мързелът ще изчезне като мъгла – бъдете сигурни!

По материали от LifeHacker

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Започват проверки в цялата страна на компаниите за бързи кредити
Вицепрезидентът: С нетърпение чакам да има правителство, макар че една реплика ме разтревожи
САЩ избегнаха фалит: Сенатът одобри сделката за тавана на дълга
ОПЕК забрани на журналисти от Ройтерс, Блумбърг и "Уолстрийт Джърнъл" да посещават централата на картела във Виена
Николай Денков: С ГЕРБ си нямаме доверие, но съставът на кабинета е консенсусен
17 депутати наказани с порицание за сблъсъка в парламента
Страните от БРИКС зоват за ребалансиране на глобалния ред
Големи американски компании обмислят изтегляне на производството си от Китай и Виетнам