8 тайни за успех от Мариса Майер

8 тайни за успех от Мариса Майер

8 тайни за успех от Мариса Майер

Тя e истинска звезда в Силициевата долина. Умна, красива, силна и борбена, Мариса Майер оглави Yahoo! в критичен за съществуването на компанията момент. И си спечели прозвището „Капитанът на потъвщия кораб”. Но, както често става в живота, слуховете за „предизвестената смърт” на кораба и неговия капитан се оказаха силно преувеличени. Бившият продуктов мениджър и вицепрезидент на Гугъл, понастоящем главен изпълнителен директор на Yahoo! зададе курс към превръщането на портала в огромен ресурс с контент по всякакви, интересуващи потребителя теми.

В същото време 37-годишната Майер реформира някои услуги, сред които Yahoo Mail и Flickr. Под нейно ръководство компанията придоби 17 технологични старт-ъпа, като социалната мрежа Snip-it, чрез която потребителите разменят новини, снимки и видео съдържание и купи блог агрегатора Tumblr за 1,1 милиарда долара.

Неуморната Майер планира още Yahoo да увеличи влиянието си в областта на софтуера за мобилни телефони. Началото, както знаете, е поставено - Yahoo вече предоставя данни за гласовата телефонна услуга за разпознаване на Apple Siri. Междувременно, Мариса роди и син. Тя все повече се доближава до единица мярка за хиперенергична успешност. Как го постига? Готова е да сподели някои от тайните си

 1. Обръщайте повече внимание на мисленето, не на ерудицията

Типична отличничка, поддържаща трудно разговор на теми, извън ученето, Мариса дълго време се приема такава, каквато е, и се стреми да извлече максисума от бекграунда си. На един от летните училищни лагери с научна насоченост в съзнанието й се запечатва посланието на един от лекторите: „Не е важно колко знаете, а как мислите!” Впечатлена от тази максима, когато постъпва в Станфорд Майер започва да търси място, където да се научи да извежда неочевидния смисъл от огромно количество факти. Такова място се оказва курсът в който се записва по компютърни науки, включващ интегрирани знания по лингвистика, философия и когнитивна психология.

 2. Когато учиш другите, сам растеш и се усъвършенстваш

Преподавателите в Станфорд бързо забелязали едно скрито за интроверт като Майер качество – да чете лекции на студентите. Половин година след като й възложили тази задача, научният й ръководител проф. Робъртс провел изследване сред нейните възпитаници. Те оценили занятията с Мариса като страшно ефективни, „макар и преподавателката понякога да говори толкова бързо, че не смогваме да записваме.

За самата Майер, преподаването се оказало избавление от асоциалността й. Сега няма проблем да общува с напълно непознати на всякакви теми.

 3. Влезте във Висшата лига, дори и да сте на резервната скамейка

Когато поканили Майер на работа в Google, която по това време съвсем не била толкова могъща и известна компания, тя била изправена пред дилема: да приеме офертата или да остане в Станфорд. Решаваща за избора й се оказала историята на нейна състудентка, състезателка по волейбол. Играела добре, но така и не успявала да стигне до титулярния отбор на университета. Предложили й – или в дублиращия отбор, или в основния, но в резервите. Повечето спортисти обикновено избират първия вариант, за да трупат практика. Но момичето избрало резервната скамейка, защото искало да тренира с най-добрите. В резултат на това, година по-късно вече била в титулярния отбор. Когато получила предложението от Брин и Пейдж, Майер си спомнила този казус и решила, че това е нейната Висша лига.

4. Внимателно четете странни писма, преди да ги унищожите

Виждайки писмото от Google в електронната си поща, Майер насочила курсора към „delete”, защото името на компанията й се сторило смахнато. Към момента имала и 12 други оферти за работа от далеч по-известни компании. Но размислила и отворила съобщението. Впоследствие, нито за миг не съжалила за това.

 5.  Работете по 100 часа седмично

„В застой сме”, споделил веднъж Лари Пейдж на Майер, присъединила се към екипа за справяне с проблеми със сайта. Часът бил 3 през нощта, но тя дори и не помислила да си тръгне след това признание. Като топ мениджър от първата вълна служители в компанията, Майер впоследствие получава акции за над $200 млн. Това е цената на още едно нейно правило за успех - 100 работни часа седмично и 4 часа сън.

 6. Когато разработвате продукт, вярвайте само на данните

Майер винаги внимателно е следяла в какви ситуации и с какви устройства потребителите виждат продуктите й. Тя имала айфон дори и във времената, в които се е смятало за проява на патриотичност да притежаваш само мобилни устройства с Android.

Освен това, непрестанно следи статистики за трафика, всяко взаимодействие на клиентитет със сайта, реакциите на този или онзи дизайн.

 7. Ако сте бременна, не казвайте на акционерите

Когато получила офертата за най-високия пост в Yahoo, Майер трябвало да реши трудна задача: да обяви или не бременността си по време на преговорите. Преценила, че ако съобщи на акционерите за предстоящото си майчинство, интересът им към нея рязко ще спадне. Затова, първо представила подробен план за развитие на компанията – корпоративни практики, излизане на нови пазари, разработване на нови продукти и най-важното, смяна на стратегията. Едва след това уведомила очарования Съвет на директорите за предстоящите лични промени в живота й, а щом родила, отворила специална детска стая в централата на компанията и наела гледачки. Не само за нейния син, а и за останалите служителки млади майки, на които забранила да излизат в продължителен отпуск за отглеждане на бебетата.

8.  Уволнявайте без чувство за вина

Майер хладнокръвно излъгала главния оперативен директор на Yahoo Майкъл Барет, че няма да го замени с когото и да е. Не след дълго Барет прочита в All Things D, че на поста му е назначен Енрике Де Кастро и веднага позвънил на Майер. Без грам смущение, срам или пък желание да смекчи удара по самолюбието на Барет, тя му заявила: „Нямах право да ти кажа, че вече е нает!”

По материали на Вusiness Insider

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ