Standard & Poor's намали рейтинга на Белгия, страната договаря бюджет 2012

Standard & Poor's намали рейтинга на Белгия, страната договаря бюджет 2012

Standard & Poor's намали рейтинга на Белгия, страната договаря бюджет 2012

Белгия стана поредната европейска държава, чийто рейтинг бе занижен заради дълговата криза. Агенцията за кредитни рейтинги „Стандард енд Пуърс” свали оценката от АА+ на АА – цели две нива под заветния ААА рейтинг, предаде „Уол стрийт джърнал”.

Причината за негативната оценка е зациклящата икономика на страната и продължаващата политическа несигурност, заявиха от S&P. „Смятаме, че способността на белгийското правителство да предотврати увеличаването на общия държавен дълг, който според нас вече е много голям, е ограничена от увеличаващата се нестабилност на частния сектор както в самата Белгия, така и сред много от основните й търговски партньори”, заявиха от агенцията.

Министърът на финансите Дидие Рейндерс отговори, че спадът е в резултат от завишените лихвени ставки в региона. Според него обаче занижаването на рейтинга подчертава колко е важно политиците в страната най-сетне да поситгнат съгласие за бюджет 2012, който трябва да намали дефицита.

Днес това най-сетне се случи и преговарящите от шестте партии в Белгия постигнаха съгласие за съставянето на федералния бюджет за 2012 година, откривайки възможността за уреждане на политическата криза, парализираща Белгия от юни 2010 година насам.

Постигнатото споразумение бе потвърдено от говорител на лидера на социалистите франкофони Елио ди Рупо, сочен за бъдещ премиер. Споразумението бе постигнато след 17 часа преговори и открива пътя за съставяне на правителство, оглавявано от Ди Рупо.

Бюджетът за 2012 година трябва да включва безпрецедентни икономии. Белгия трябва да ореже бюджета за догодина с 11,3 милиарда евро и с общо двайсетина милиарда до 2015 година.

Страната прави безпрецедентни усилия да нормализира икономиката си. За да бъде надежден, бюджетът трябва да предвижда максимален дефицит от 2,8 на сто и да съдържа структурни мерки, твърдят експерти. С оформянето на бюджета вече няма пречки за съставяне на правителство, навярно до Коледа, отбелязва АФП.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ