Учени доказаха защо суеверните ритуали всъщност работят

Учени доказаха защо суеверните ритуали всъщност работят

Според ново проучване суеверните ритуали като чукането на дърво или хвърлянето на сол може наистина да държат настрана онова, което възприемаме като лош късмет.

Изследователи от Чикагския университет проведоха 5 експеримента, в които наблюдаваха поведения, свързани с избягването на „лошия късмет”, и проследяваха начините, по които ритуалите променят начина, по който хората възприемат съдбата си.

Първо, участниците трябвало да „предизвикат съдбата”, като кажат нещо като „Никой мой близък няма да попадне в катастрофа”. После те чукали на дърво, хвърляли топка (западен ритуал срещу лош късмет) или не правели нищо, пише Time Magazine.

Учените установили, че повечето ритуали, с които вярваме, че анулираме някое „заклинание”, включват действие, което изисква прилагане на активна сила, за да отдалечим нещо от тялото си – да хвърлим сол или топка, да се протегнем и да почукаме на масата (чукането по главата нямало положителен психологически ефект върху участниците). Според тях така подсъзнателно се убеждаваме, че сме отхвърлили нещо вредно, неприятно или застрашително.

Резултатът, както показали опитите, не е просто успокояване на психиката, но и промяна на поведението от негативно към по-позитивно, което може да има реален ефект върху събитията от живота ни.

Затова следващия път, когато няма маса, на която да почукате, просто хвърлете нещо – ефектът ще бъде същият.

Още новини четете в "Обекти"

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ