България не е усвоила 1/4 от еврофондовете 8 месеца преди края на програмния период

България не е усвоила 1/4 от еврофондовете 8 месеца преди края на програмния период

76,2% от европейските фондове от стария програмен период, стартирал на 1 януари 2007 г., са усвоени към 30 април 2015 г. Това става ясно от справката за изпълнението по европейските програми, публикувана на Единния информационен портал на Структурните фондове на ЕС, цитирана от БГНЕС.

Така осем месеца преди края на програмния период, страната има да усвоява почти 1/4 от всички средства, които й се полагат.

Изпълнението на проектите, финансирани по програмите 2007-2013, трябва да приключи до 31 декември 2015 г., а ако това не стане, разликата ще бъде за сметка на националния бюджет. За да не загубят голяма част от европейското финансиране, България и още няколко страни членки на ЕС, поискаха от Брюксел изпълнението на проектите да се удължи до средата на 2016 г. Все още няма яснота по кои оперативни програми това би било възможно.

Според справката най-трудно продължава да е разплащането от ЕК към българския бюджет на средствата по Оперативна програма "Околна среда". ЕК е разплатила едва 60% от парите за екология. 71% са усвоените средства по ОП "Регионално развитие". 77,67% са разплатени по ОП "Техническа помощ", 77% по ОП "Административен капацитет", 75,8% по ОП "Транспорт", 81,3% по ОП "Конкурентноспособност". Най-добре върви усвояването на европейските пари по ОП "Развитие на човешките ресурси", където са признати почти 90% от направени разплащания. 81,26% е нивото на усвояемост по програмите за земеделски и рибарски фондове.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ