ЕЦБ запазва спешната помощ за гръцките банки

ЕЦБ запазва спешната помощ за гръцките банки

ЕЦБ запазва спешната помощ за гръцките банки

"Управителят на гръцката централна банка Янис Стурнарас обеща днес да направи всичко възможно, за да се гарантира финансовата стабилност на страната му и да се избегне хаос в гръцката икономика". Това се посочва в комюнике на Европейската централна банка (ЕЦБ), разпространено в края на заседание на управителния съвет на франкфуртската институция.

"Банката на Гърция, като членка на Евросистемата, ще вземе необходимите мерки, за да гарантира финансовата стабилност на гръцките граждани в тези трудни обстоятелства”, заявява Самарас, цитиран в комюникето на ЕЦБ.

Освен това ЕЦБ обяви днес, че ще запази на сегашното им равнище спешните заеми за гръцките банки, оставяйки на практика отворена вратата за политическо решение, за да се избегне хаос в гръцката икономика и излизане на Гърция от еврозоната, посочва БТА. "Управителният съвет взе предвид сегашните обстоятелства и реши да запази тавана на предоставяните ликвидни средства на гръцките банки на равнището, определено в петък”, се допълва в комюникето на ЕЦБ. Управителният съвет "внимателно следи положението и потенциалните мерки, които да вземе при паричната си политика”, се уточнява в комюникето.

В същото време агенция "Ройтерс" съобщи, че гръцкото правителство ще обсъди налагане накапиталов контрол и затваряне на банките в понеделник, позовавайки се на изявление на финансовия министър Янис Варуфакис пред Би Би Си.

Световните агенции отбелязаха, че Гърция трескаво очаква дали ЕЦБ ще продължи отпускането на извънредни кредити за гръцките банки в рамките на програма за спешно финансиране ЕЛА (ELA).

През целия уикенд разтревожени гърци се редят на опашки пред банкоматите и на места тази сутрин в тях нямаше пари, допълва "АП. Решението на премиера Алексис Ципрас да обяви референдум по последните предложения обърка преговорите, а страните от еврозоната отказаха да удължат спасителната програма на Гърция след изтичането на срока й във вторник, 30 юни. 

Вторият министър на финансите Надя Валавани заяви пред частната телевизия Мега, че гръцкото правителство очаква ЕЦБ да продължи спешната ликвидна помощ дори след вторник, когато официално изтича срокът на спасителното споразумение. "Ние очакваме финансирането на гръцките банки да продължи нормално чрез (механизма за спешна помощ) ЕЛА след вторник”, каза Валавани. 

Тя допълни, че следващата седмица гръцките банки ще работят както обикновено, ако получат спешната помощ и "докато има спокойствие" и гърците не опитват да изтеглят всичките си спестявания.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Какво можем да научим от сагата около Сам Алтман за лоялността на работно място
На днешната дата, 7 декември. Рождениците днес
"Пирогов" завежда колективен иск срещу министър Хинков, шефът на болницата поиска проверка от Прокуратурата
Цитат на деня
Времето: Валежите продължават, в масивите от Западна България ще се образува нова снежна покривка
Републиканците в Сената на САЩ блокираха нова финансова помощ за Украйна и Израел
Yum! Brands купува над 200 ресторанта на EG Group в Обединеното кралство и Ирландия
Терзиев: Крайният срок да имаме председател на Столичния общински съвет е 12 декември