Корекцията на акциите покачи още еврото

Корекцията на акциите покачи още еврото

Корекцията на акциите покачи още еврото

Еврото се покачи с около един цент през изминалата седмица под влияние на страховете за задълбочаване на корекцията на фондовите пазари и най-вече на икономическия спад в глобален мащаб. Инвеститорите са притеснени най-много от ситуацията в Европа, но бяха разочаровани и от щатските данни за търговията на дребно.

Потреблението се свива, макар че спадът на цената на петрола ще даде голям стимул за възстановяването му в САЩ през следващите месеци. Индустрията обаче отчита намаление и от двете страни на Атлантика, а сигналите от Китай също не показват подобрение на ситуацията до края на годината.

Разпродажбите на акции отразяват в най-силна степен страховете на пазарните участници, които този път се отразяват в покупките на евро. Обичайно доларът е валутата, която се купува в търсене на сигурност. Очакванията са, че Федералният резерв няма да бърза с повишаването на лихвите в период на слаби икономически данни и силна корекция на фондовите пазари. Затова и спадът с близо 10% на борсовите индекси за последните няколко седмици не доведе до ръст на долара, а до разпродажби на зелената валута.

Тези две тенденции не са дългосрочни и няма да основания да се очаква силен срив на пазарите, който да отложи значително повишаването на лихвите в САЩ. Ограниченото поскъпване на еврото може да показва настроенията на инвеститорите, че също очакват краткосрочни колебания в цените на акциите и на валутите. Единната валута се търгуваше в края на европейската сесия на нивото от 1.2760 долара.

Цветослав Цачев, "Елана Трейдинг"

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ