Японската икономика отчита много нисък растеж на фона на слабо потребление

Японската икономика отчита много нисък растеж на фона на слабо потребление

Японската икономика отчита много нисък растеж на фона на слабо потребление

Годишният темп на икономически растеж на японската икономика се е забавил до 0,2% в периода април-юни на фона на спада на потребителските разходи, съобщи японското правителство, цитирано от ДПА.

Анализаторите, анкетирани от бизнес изданието "Никей", очакваха растежът да бъде 0,7%.

Частното потребление, което носи 60 процента от растежа, е нараснало едва с 0,2 на сто на тримесечна основа спрямо 0,7% в периода януари-март, отбелязва правителството в предварителната си оценка.

Корпоративните инвестиции са спаднали с 0,4%, след като намаляха с 0,7% през първото тримесечие.

Износът бележи спад с 1,5 на сто, което е първото му свиване от две тримесечия на фона на повишаването на курса на йената и забавящият се растеж на страните с нововъзникващи пазарни икономики. Вносът е намалял с 0,1% спрямо 0,5% през предходното тримесечие.

Икономиката нарасна с годишно темпо от 2 на сто през първото тримесечие след свиване с 1,7% през последното тримесечие на 2015 година.

Правителството на премиера Шиндзо Абе не успя да съживи дългосрочния растеж въпреки големите парични стимули за икономиката.

В края на юли японската централна банка намали прогнозата си за икономическия растеж за текущата финансова година на фона на притесненията, породени от поскъпването на йената, забавения растеж на китайската икономика и евентуалните отрицателни последици от решението на британците да напуснат ЕС.

Централната банка очаква икономиката да нарасне с 1% през финансовата година, приключваща в края на март догодина, докато през април прогнозираше растеж от 1,2%.

Банката очаква индексът на потребителските цени да се повиши с 0,1 на сто, докато предишната прогноза беше за потребителска инфлация от 0,5 процента - доста под целевите 2% за показателя.

Правителството предприе нови усилия по-рано този месец за съживяване на икономиката с пакет икономически стимули на стойност 28,1 трлн. йени (277 млрд долара).

Източник: БТА

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ