Армия от лобисти помогнала за смекчаване на банковите регулации в САЩ

Армия от лобисти помогнала за смекчаване на банковите регулации в САЩ

Армия от лобисти помогнала за смекчаване на банковите регулации в САЩ

Изглеждаше като добра идея по онова време: демократите от червения щат (бел. ред.- Колорадо), изправени пред мрачни перспективи за преизбиране, ще обединят сили с републиканците, за да намалят банковите регулации — демонстрирайки желание да работят с президента Доналд Тръмп, като същевременно се противопоставят на мнозина в своята партия.

Тази малко вероятна коалиция гласува през 2018 г. за отмяна на части от широкообхватен закон от 2010 г., предназначен да предотврати бъдеща финансова криза. Но тези промени сега биват на прицела на обвиненията, че са допринесли за неотдавнашния колапс на Silicon Valley Bank и Signature Bank, което предизвика федерално спасяване и разпали безпокойство за по-широка банкова зараза, пише Асошиейтед прес.

Смекчаването на регулациите беше подкрепено с лобистка кампания, която струваше десетки милиони долари, привлече армия от стотици лобисти и беше подкрепена с многобройни средства за предизборни кампании.

Епизодът отново напомня за властта, която банкерите притежават във Вашингтон, където индустрията харчи невероятно много, за да се бори с регулациите и често наема бивши членове на Конгреса и техния персонал, за да докаже, че те не са източник на риск за икономиката.

"Изводът е, че тези банки щяха да се сблъскат с по-строга надзорна рамка съгласно първоначалния закон, но Конгресът и регулаторните органи на Тръмп го нарушиха", каза Картър Дъгърти, говорител на "Американци за финансова реформа", лява група за наблюдение на финансовия сектор. "Можем да прокараме пряка линия между дерегулацията от периода на Тръмп, движена от банковото лоби, и хаоса от последните няколко седмици.", допълва той.

Президентът Джо Байдън поиска от Конгреса правомощия за налагане на по-строги санкции на фалиралите банки. Министерството на правосъдието и Комисията по ценните книжа и борсите започнаха разследвания. Демократите в Конгреса призовават за нови ограничения за финансовите институции.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ