Coinbase: Борсовият регулатор на САЩ няма юрисдикция върху цифровите активи на нашата платформа

Coinbase: Борсовият регулатор на САЩ няма юрисдикция върху цифровите активи на нашата платформа

Американската криптоборса Coinbase заяви, че цифровите активи, листнати на нейната платформа, попадат извън обхвата на Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ в първия си правен отговор на делото, заведено от регулатора, предаде YahooFinance.

SEC заведе дело срещу Coinbase в началото на юни, твърдейки, че дузина от криптовалутите, предлагани чрез нейния портфейл или платформи за търговия, предсталяват нерегистрирани ценни книжа. В своя отговор Coinbase твърди, че тези криптовалути не представляват инвестиционни договори и следователно не са ценни книжа.

Това е аргумент, който Coinbase е изтъквал преди в публични изявления като туитове и публикации в блогове, но правният отговор включва допълнителни подробности, обясняващи позицията на компанията: криптовалутите на платформата за вторичен пазар на борсата не са част от каквито и да било споразумения, при които организаторът продава актив, свързан с договор, твърди компанията, посочвайки като пример делото Хауи на Върховния съд.

Емитентите на токените нямат задължения към инвеститорите, се казва в документацията.

„Тъй като в трансакциите през борсата на вторичния пазар на Coinbase не се носят такива задължения и тъй като стойността, която купувачите на Coinbase получават чрез тези трансакции, е присъща на закупените и търгувани неща, а не на бизнеса, който ги е генерирал, това не са трансакции с ценни книжа, “ се казва в правния отговор.

Някои от документите продължават да повтарят вече публикуваните публични изявления на Coinbase, в които се твърди, че настоящият председател на SEC Гари Генслър е променил позицията си относно правомощията на регулатора върху крипто между встъпването в длъжност през април 2021 г. и средата на 2022 г.

„Дори SEC да беше права, че активите и услугите, които идентифицира, са в обхвата на съществуващия регулаторен орган, това действие трябва да бъде отхвърлено на независими основания, че нарушава правата на Coinbase за надлежен процес и представлява извънредна злоупотреба с процеса“, се посочва в документа.

„В продължение на години Coinbase доброволно се подчинява на регулиране от множество припокриващи се регулаторни органи, придържа се към обществените и ограничени официални насоки от SEC, старшия персонал на SEC и съдилищата относно прилагането на закона за ценните книжа към своята индустрия и моли SEC за насоки относно това как смята, че федералните закони за ценните книжа се отразяват върху индустрията на цифровите активи, тъй като действията на SEC отразяват ескалираща, но неразкрита промяна в собствения й възглед за нейните правомощия“, добавят още от Coinbase.

„SEC избра“ да предприеме принудителни действия вместо създаването на правила, се твърди в документацията.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ