Деветте бижута в короната на испанската фондова борса през 2022 г.

Деветте бижута в короната на испанската фондова борса през 2022 г.

Деветте бижута в короната на испанската фондова борса през 2022 г.

Въпреки продължаващото нарастване на инфлацията, страхът от рецесия и сътресенията, регистрирани през първите осем месеца на годината, на испанския фондов пазар все още остават някои положителни изненади. Девет акции отчитат възвръщаемост от повече от 20% досега тази година, а други две - Ence и Berkeley, могат да се похвалят с възвращаемост от над 50%. Това се случва в година, в която Ibex регистрира пониение от 9%, предава cincodias.elpais.com

Клубът на акциите, които успяват да избягат от съкращенията в годишния баланс, се ръководи от Ence. Цената на книжата на хартиената компания е нараснала с 57,2% от началото на годината благодарение на факта, че по-голямата част от приходите й са деноминирани в долари, а щатската валута поскъпна спрямо еврото.с 11,9% през годината.

В нейна полза е и поскъпването на целулозата, при исторически максимуми – около 1350 долара за метричен тон. Увеличение, което анализаторите все още обмислят: консенсусът, събран от Bloomberg, й дава възходящ потенциал от 15,7% и те определят 12-месечна целева цена от 4,1 евро на акция. Нейните акции в момента се търгуват по 3,6 евро.

Следва го Berkeley (единствената публично търгувана минна компания в Испания, бел. ред.), чиио акции са поскъпнали с 52% за годината. 

На трето място в класацията се намира Tubacex (заета в производството и продажбата на безшевни тръби от неръждаема стомана и сплави с високо съдържание на никел, бел. ред.). Малката капитализация нараства с 50,8% през годината и представлява потенциал за преоценка от 55,5% благодарение на възстановяването на бизнеса и ръста в книгата с поръчки.

Два сектора се открояват сред най-големите годишни ръстове: банкирането, което се събуди след години на суша в маржовете си поради изключително слабите лихвени проценти, и фирмите за възобновяеми енергийни източници, облагодетелствани от сценарий, насърчаващ чиста енергия, който беше благоприятстван от войната в Украйна и ветото върху руския петрол и природен газ. Сред възобновяемите енергийни източници, Ecoener е напредва с 31,8% от януари, а Acciona Energía е добавила 24,4% към стойността си. Grenergy напредва с 19,7%. 

CaixaBank е финансовата фирма с най-добро представяне през годината. Акциите и са поскъпнали с 25,6% в сравнение с ръст от 15,8%, регистрирани от Sabadell и 12,1% от Bankinter.

Освен това Repsol (испанска мултинационална енергийна и нефтохимическа компания, бел. ред.) напредва с 28,2% благодарение на покачването на цената на петрола, получен от войната в Украйна. Петролната компания също има подкрепата на анализаторските фирми, 71,4% от консенсуса на анализаторите препоръчват закупуването на нейните акции и те й дават възходящ потенциал от 27,5%.

Освен това Azkoyen (специализирана в проектирането, производството и маркетинга на модерни технологични решения за вендинг и HORECA, средства за плащане и пазари за сигурност, бел. ред.) записва 27,9%, а Realia (група за недвижими имоти, бел. ред.) - 21,9%. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ