Компанията майка на Silicon Valley Bank подаде молба за защита от фалит

Компанията майка на Silicon Valley Bank подаде молба за защита от фалит

Компанията майка на Silicon Valley Bank подаде молба за защита от фалит

SVB Financial Group подаде молба за защита от фалит по Глава 11 в САЩ, след като тревогите сред дългогодишната й клиентска база от технологични стартиращи фирми накараха регулаторите да конфискуват активите на нейното банковото звено Silicon Valley Bank миналата седмица, пише Блумбърг.

В заявлението си по Глава 11 SVB Financial Group изброява активи и пасиви на стойност до 10 млрд. долара всеки.

Тъй като Silicon Valley Bank е търговска банка, лицензирана от Калифорния, и е част от системата на Федералния резерв, тя не отговаря на условията за фалит и вместо това попада в синдик на Федералната корпорация за застраховане на депозитите (FDIC). Компанията майка SVB Financial Group обаче има право да подаде заявление по Глава 11, за да защити останалите си активи и да работи по изплащането на кредиторите, включително притежателите на облигации.

Брокер SVB Securities и подразделението за рисков капитал SVB Capital не са включени в документацията, става ясно от изявление на финансовата група.

Базираната в Санта Клара, Калифорния SVB е най-голямата американска банка, фалирала от повече от десетилетие, с около 209 млрд. долара общи активи към края на миналата година, посочват от FDIC. Това е и втората по големина банка, която попада под синдик на агенцията, след Washington Mutual Inc., която се срина през 2008 г.

Загрижеността в технологичните кръгове нарасна през март, след като фондът на Питър Тийл Founders Fund и други високопоставени фирми за рисков капитал посъветваха компаниите, част от техните портфейли, да изтеглят парите си от банката. Този съвет дойде ден, след като компанията-майка на банката обяви, че ще се опита да събере повече от 2 млрд. долара след значителна загуба в нейния портфейл.

Silicon Valley Bank е основана през 1983 г. От създаването си фирмата е специализирана в предоставянето на финансови услуги на технологични стартиращи компании.

Вече фалиралата компания майка е притежавала около 2,3 млрд. долара в брой, 500 млн. долара инвестиционни ценни книжа и 475 млн. долара други активи към 31 декември, според регулаторните документи.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ