Най-големият хедж фонд в света залага на поевтиняване на европейските акции

Най-големият хедж фонд в света залага на поевтиняване на европейските акции

Най-големият хедж фонд в света залага на поевтиняване на европейските акции

Най-големият хедж фонд в света Bridgewater Associates на Рей Далио залага поне 5,7 млрд. долара за спад на цените на множество европейски акции, предаде Блумбърг.

Това включва къс залог от 1 млрд. долара срещу нидерландската компания за фотолитографски машини ASML и къса позиция от 752 млн. долара срещу енергийния гигант TotalEnergies.

Общо Bridgewater има 18 къси залога срещу европейски компании, но според Блумбърг, позициите могат да бъдат дори по-големи, тъй като инвестиционните фирми не са длъжни да разкриват по-малки залози.

В допълнение, позициите могат да бъдат част от по-широка стратегия за хеджиране на фирмата, тъй като все още не е ясно дали целта е само прибиране на печалба от поевтиняването на тези акции.

При настоящите пазарни условия Далио призова инвеститорите да стоят далеч от парите в брой заради високата инфлаиця  и предупреди, че акциите изглеждат още по-зле.

„Разбира се, че парите в брой все още са боклук“, каза Далио пред Си Ен Би си през май. Той добави, че „акциите са още по-кошмарни“ и че "„активите с реална възвръщаемост“ са най-добрите инвестиции.

В интервю в четвъртък за вестник La Repubblica Далио обясни, че се обръща към активи, които могат да го защитят инфлация, като същевременно избягва дългови активи и  активите в страни, които могат да бъдат засегнати от геополитически сътресения.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Неизвестно за известните: Сладкарят Пиетро дава на света яйцата Kinder след гаф
Уроци по мъдрост от Уорън Бъфет
Вратовръзката на Чарлз III на конференцията за климата - намек за разрешаването на спор между Лондон и Атина?
Ненаученият урок: Защо инвеститорите попадат в капана на технолегендите
Три урока от „Лабораторията за щастие“ на Харвард, които ще променят живота ви
На днешната дата, 2 декември. Рождениците днес
12 кампании, въплъщаващи празничния дух на 2023 г.
McDonald's промени рецептата за Big Mac заради нарастващата конкуренция от други вериги