Накъде ще поеме биткойнът?

Накъде ще поеме биткойнът?

Накъде ще поеме биткойнът?

Уолстрийт очаква сривът на пазара на криптовалути да се влоши още повече, пише Блумбърг. По-вероятно е цената на биткойна да падне до 10 хил. долара, отколкото да се повиши обратно до 30 хил. долара, смятат 60% от общо 950 инвеститори, участвали в прочуване на MLIV Pulse.

Към 11 часа българско време днес биткойнът се търгува за 20 428,64 долара, което представлява спад от 4,22% за последните 24 часа.

Едностранната прогноза подчертава колко големи песимисти са станали инвеститорите относно пазара на криптовалути, който бе разтърсен от срива на няколко токена както и края политиките на лесни пари, въведени от централните банки по време на пандемията.

От края на миналата година пазарната стойност на криптопазара се е сринала с около 2 тлрн. долара.

Инвеститорите на дребно са по-притеснени за криптовалутите, отколкото техните институционални партньори, като почти една четвърт обявиха този клас активи за "боклук". Професионалните инвеститори бяха по-отворени към цифровите активи.

Но като цяло този сектор остава поляризиращ: докато около 28% от всички респонденти изразиха силна увереност, че криптовалутите са бъдещето на финансите, 20% смятат, че те са безполезни.

Биткойнът вече е загубил повече от две трети от стойността си, откакто достигна връх от близо 69 хил. долара през ноември.

Крипто сривът вероятно ще окаже допълнителен натиск върху правителствата да засилят регулациите на индустрията. Такъв надзор се разглежда като положителен от повечето респонденти, тъй като може да подобри доверието в сектора и да доведе до по-широко приемане сред институционалните инвеститори и инвеститорите на дребно. Централните банки също обмислят разработването на свои собствени цифрови валути.

Имаше по-широк консенсус относно една конкретна част на пазара – т.нар. незаменими токени. NFT-тата станаха известни с мащабните харчове за илюстрации на маймуни по време на крипто бума. Сега обаче огромното мнозинство от анкетираните ги смятат за просто арт проекти или символи на статус, като само 9% ги разглеждат като инвестиционна възможност.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 24 март. Имен ден празнуват Зарко, Захари, Захарина, Хари
Ще има ли великденски добавки за пенсионерите става ясно на 28 март
Прогноза: Лихвите по ипотеките ще растат през 2023 г., цените на имотите ще се успокоят
Инвеститор прогнозира спад с 50% на S&P 500 и болезнена рецесия в САЩ при спукване на „супербалон“
Киев: Руският щурм срещу Бахмут губи сила, скоро ще започне контраофанзива
"Ел Би Булгарикум" и японската "Мейджи" създават съвместен научен център за млечни продукти
Клиенти обвиняват JPMorgan в продажба на ценности за 10 млн. долара
По-убедителни и харизматични в две стъпки