НАП е възстановила близо 2,4 млрд. лева ДДС на изрядни фирми

НАП е възстановила близо 2,4 млрд. лева ДДС на изрядни фирми

НАП е възстановила близо 2,4 млрд. лева ДДС на изрядни фирми

Близо 2,4 млрд. лв. данък добавена стойност (ДДС) е възстановен от Националната агенция за приходите (НАП) през първата половина на 2022 г. на коректни фирми, регистрирани в Териториалната дирекция на НАП "Големи данъкоплатци и осигурители". Това е с 25% повече в сравнение със същия период на миналата година, съобщиха от Приходната агенция.

Изрядните дружества са получили обратно декларираното от тях ДДС още в рамките на текущия месец, в който са подали справка-декларация, преди изтичането на 30-дневния законов срок. На част от тях данъкът е възстановен, без да е извършена проверка от данъчните органи. Това е възможно благодарение на опростената процедура за възстановяване на ДДС, която НАП прилага успешно вече няколко години, уточняват от агенцията. Целта е средствата да се върнат максимално бързо в стопанския оборот, за да не се затруднява икономическата дейност на предприятията, което пък води до нови приходи за държавния бюджет. 

Ръст и в събраните приходи отчитат от Териториалната дирекция на НАП "Големи данъкоплатци и осигурители". Само за първите шест месеца на 2022 г. постъпленията в бюджета са близо 5,6 млрд. лв. Това са над 1,3 млрд. лв. или 30 на сто повече в сравнение със същия период на миналата година. Нетните приходи от ДДС са около 2,3 млрд. лв., което е с над 762 млн. лв. или 50 на сто повече спрямо първите шест месеца на 2021 г., посочват от НАП.

"Териториална дирекция "Големи данъкоплатци и осигурители" винаги е осигурявала нужните условия за спокойно работа на големите компании. Подпомагаме дейността им не само като възстановяваме бързо съответните данъци, но прилагаме и най-високи стандарти по отношение на обслужването. Така нашите клиенти имат възможността лесно и бързо да изпълняват данъчно-осигурителните си задължения. Резултатите са основа на убеждението ни, че партньорският подход и добрата комуникация дават своите положителни резултати", каза Георги Стефанов, директор на ТД "Големи данъкоплатци и осигурители". 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ