Прогноза: Bank of England ще запази основния лихвен процент на 5,25%

Прогноза:  Bank of England  ще запази основния лихвен процент на 5,25%

Прогноза: Bank of England ще запази основния лихвен процент на 5,25%

Bank of England ще запази основния лихвен процент на 14 декември поради статистическите данни, показващи забавяне на растежа на потребителските цени във Великобритания, смятат икономисти и пазарни участници. Пазарът вижда почти 100% вероятност лихвеният процент да бъде оставен на същото ниво, съобщи  CNBC, като се позовава на данни на LSEG.

Сега лихвеният процент на   Bank of England е на ниво от 5,25% годишно, което е максималното от 2008 г. насам. За последен път ставката беше повишена през август, а през септември и ноември регулаторът се въздържа от промяна на цената на заемите.

Потребителските цени в Обединеното кралство през октомври се повишиха с най-ниския си годишен темп от 2021 г. насам - 4,6%. Инфлацията се забави от 6,7% през септември. Цените останаха непроменени спрямо предходния месец.

Освен това очакванията на британците за инфлацията в близко бъдеще се понижиха през ноември до двугодишно дъно. През ноември жителите на Обединеното кралство средно очакваха потребителските цени да се повишат с 3,3% през следващите 12 месеца, докато през август, когато Английската централна банка проведе последното подобно проучване, инфлацията се очакваше да бъде 3,6%.

Забавянето на инфлацията и отслабването на инфлационните очаквания в съчетание с по-умерения растеж на заплатите и стагнацията в икономиката ще позволят на Английската централна банка да направи пауза и да продължи да оценява въздействието на вече приложеното затягане на паричната политика, смятат още анализаторите.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ